Foto Podul Locomotivei aşteaptă un aviz de la CFR Călători. Costă 2,4 milioane euro şi va avea 17 m lăţime
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Dec 2018, 13:47
- Administraţie
- Ascultă știrea

Podul Locomotivei, cel care leagă Piaţa Gării de autogară, se pregăteşte de modernizare. Pentru a putea da drumul lucrărilor, Primăria Cluj-Napoca mai aşteaptă câteva avize, cel mai important fiind de la societatea CFR Călători.
Furnizarea de energie electrică pentru locomotive, sistată pe perioada lucrărilor la pod
În perioada lucrărilor de modernizare a Podului Locomotivei, CFR trebuie să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru locomotive, astfel că municipalitatea trebuie să achite o sumă de bani către compania de transport feroviar de persoane din România.
“Mai avem de obţinut câteva avize pentru respectivul pod, cel mai important fiind cel de la CFR. Trebuie să plătim o sumă CFR-ului pentru că nu se poate lucra sub tensiune. CFR trebuie să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru locomotive şi trebuie înlocuită locomotiva electrică cu una Diesel sau cu alte surse. Încă nu ştim sumele pe care trebuie să le achităm pentru perioada construirii podului către CFR", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio local.
Podul de 406 m lungime va fi lărgit pe alocuri prin realizarea unui ziduri de sprijin, se va amenaja o pistă de biciclete de 2 m lăţime pe partea dreaptă, pe sensul de mers spre Dâmbul Rotund, şi se vor aplica panouri fonoabsorbante transparente, cu dimensiuni variabile, care să dea un aspect modern structurii. Se adaugă soluţii actuale de iluminat, cu tehnologie led, şi camere video de supraveghere.
Proiectul prevede îndepărtarea completă a asfaltului, hidroizolaţiei, bordurilor existente. Se va executa o placă de suprabetonare, din beton armat cu grosimea de cel puţin 16 cm peste grinzi; se va aplica pe toată lăţimea podului o hidroizolaţie performantă şi se vor monta borduri de granit.
Noul pod costă 11,5 milioane de lei
11,5 milioane de lei costă lucrările de la Podul Locomotivei, din care partea de construcţii-montaj a fost evaluată de studiul de fezabilitate la 10 milioane. Pasajul va avea partea carosabilă de 17 m lăţime în aliniament, pista de biciclişti de 2 m lăţime pe partea dreaptă şi trotuare 2 x 1,5 m lăţime utilă. Durata de realizare a investiției este de șapte luni. Finanțarea investiției se face din bugetul local.
Cum au fost concepute benzile de circulaţie:
· pe direcţia autogară – Piaţa Gării: 3,25 m pentru banda centrală, 3,75 m pentru banda mediană şi 3 m pentru cea laterală, la bordură, care pe rampă, la urcare, va servi pentru încadrarea maşinilor care vin de pe bretea, iar la coborâre va servi virajului la dreapta spre strada Fericirii
· pe direcţia Piaţa Gării – autogară vor fi două benzi, una centrală, de 3,25 m, alta marginală, de 3,75 m; vor exista parapet de siguranţă, pistă de biciclişti cu dublu sens, de 2 m lăţime şi un trotuar de cel puţin 1 m lăţime.
ZIUA de CLUJ scria, în aprilie, că pentru împiedicarea eroziunii laterale a terasamentului, se vor construi ziduri întoarse noi, de 2,5 m lungime, din beton armat, pe partea dinspre autogară. La partea superioară, acestea vor fi amenajate ca trotuar. Întreaga suprastructură va fi protejată cu soluţii speciale împotriva carbonatării şi agresiunii chimice.
Parapeţii pietonali vechi vor fi îndepărtaţi. Se vor amplasa parapeţi de siguranţă corespunzători, se arată în proiect. Se vor prevedea panouri fonoabsorbante translucide/transparente din policarbonat pe ambele laturi, prinse pe ţeavă metalică având înălţime variabilă.
Se vor monta corpuri led cu puteri de 180 W, pe stâlpi noi, de 10 m înălţime pe străzile şi bretelele din jur şi de 6 m pe pod, respectiv patru proiectoare led de 99 W sub pod, prinse de structura podului. Supravegherea se va asigura cu patru camere video conectate la dispeceratul de monitorizare a traficului al primăriei.
Piața Gării și pasajele subterane, modernizate în 2016
Lucrările de modernizare din Piaţa Gării au făcut parte din proiectul european aferent modernizării tramei stradale din Cluj-Napoca, de 26,6 km, valoarea fiind de 20 de milioane de euro. Pentru reabilitarea pasajelor subterane a fost alocată suma de 1 milion de euro, de la bugetul local. În cadrul lucrărilor a fost construit un coridor de 99,6 m, care leagă vechile pasaje din Piaţa Gării, construite între 1983 şi 1985.
Lucrările de modernizare a Pieței Gării din Cluj-Napoca și a pasajelor subterane au fost finalizate în 2016.