Podul Răsăritului: A fost semnat contractul de finanțare prin programul Anghel Saligny

Podul Răsăritului: A fost semnat contractul de finanțare prin programul Anghel Saligny

Guvern a semnat contractului de finanțare prin programul „Anghel Saligny” pentru Podul Răsăritului.

Proiectul are toate argumentele sa fie finalizat cu câteva luni înainte de termenul contractual (iulie 2023) Stadiul lucrărilor era de 70%, la debut de august 2022. Investiție este de peste 4,6 mil. euro.

Detalii tehnice privind podul Oașului-Răsăritului:


- suprafața terenului pe care se construiește noul pod este de 2.000 mp
- lungimea podului construit pe structură metalică este de 57,90 m
- secțiunea transversală a podului va avea 26 m
- partea carosabilă: 4 benzi de circulație, 2 piste de biciclete și 2 trotuare
- rețelele edilitare de pe pasarela existentă vor fi relocate pe noua construcție
- va fi instalat sistem de iluminat public arhitectural

 
 Proiectul este realizat de către Asocierea Freyrom SA-Procons Group SRL-Costin și Vlad Birou de proiectare SRL-Integrated Road Solutions SRL. Valoarea contractului este de 22.691.557,36 lei fără TVA.

Vineri, 26 august, au fost semnate primele contracte de finanțare de care vor beneficia comunitățile locale prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

“Mă bucur că prin activitatea de astăzi punem în aplicare Planul Naţional Anghel Saligny. Este un plan asumat la nivelul Guvernului, care este destinat modernizării şi dezvoltării comunităţilor locale, asigurării condiţiilor pe care cetăţenii din fiecare localitate le aşteaptă de foarte mult timp. Programul Naţional Anghel Saligny este cel mai amplu, atât ca obiective, cât şi ca valoare. Este un program de peste 10 miliarde de euro prin care Guvernul, împreună cu autorităţile locale, şi-a propus să modernizeze căile de comunicaţii, să dezvolte reţelele de apă şi canal la nivelul tuturor autorităţilor locale şi, bineînţeles, să extindem reţeaua de gaze”, a precizat premierul.

“Practic, acest program se completează cu alte două programe şi aici vorbim de Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi Programul Naţional de construcţii de interes public şi social, care include, de asemenea, şi construcţia de unităţi de învăţământ, de spitale, de asemenea, o serie întreagă de alte obiective de infrastructură care sunt destinate autorităţilor locale şi pe care autorităţile locale trebuie neapărat să le pună în practică. Toate aceste obiective trebuie să fie coordonate atât la nivelul judeţelor, cât şi între judeţe şi administraţia centrală. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a pregătit şi a organizat derularea acestor programe în transparenţă totală”, a explicat premierul.

El a menţionat că acestea sunt destinate tuturor autorităţilor locale, indiferent de culoarea politică.  “Ele sunt destinate, aşa cum am spus, tuturor autorităţilor locale, indiferent de culoarea politică, atât timp cât ne-am asumat acest program, vreau să subliniez că nu contează apartenenţa politică a primarilor sau a preşedinţilor de consilii judeţene. Dorim ca repartiţia fondurilor şi demararea lucrărilor să se facă în mod echilibrat la nivelul întregii ţări. Îndemn autorităţile locale să se coordoneze foarte bine cu Ministerul Dezvoltării, să facă tot ceea ce este necesar astfel încât să îndeplinească criteriile care sunt solicitate prin tot ceea ce Ministerul Dezvoltării a pus deja în transparenţă”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

El a anunţat că în cadrul Programului “Anghel Saligny” au fost depuse până în prezent 3.700 de proiecte.  “Astăzi avem reprezentanţii a nouă autorităţi locale. Este doar începutul la tot ansamblul de proiecte care până în acest moment a ajuns la cifra de 3700, dacă nu mă înşel, şi este nevoie ca, aşa cum spuneam, această coordonare să fie cât se poate de bine realizată, pentru că intrăm într-o perioadă în care nu putem să ne permitem să pierdem timp, pentru că dincolo de programele naţionale sunt programele pe fonduri europene, care, de asemenea, au o dinamică şi sunt încadrate într-o perioadă de timp limitată şi ele trebuie să fie duse la bun sfârşit altfel, pierdem finanţarea europeană. Ca atare, felicitându-i pe reprezentanţii celor nouă autorităţi locale, îmi exprim speranţa că ceilalţi vor vedea şi vor conştientiza că există deja început şi există deja toate condiţiile realizate ca fiecare dintre ei să îşi focalizeze atenţia pe a îndeplini condiţiile, pe a îndeplini criteriile, astfel încât să putem să desfăşurăm astfel de activităţi în perioada imediat următoare. Comunităţile aşteaptă, noi aşteptăm să putem să ne îndeplinim obiectivele stabilite prin programul de guvernare”, a mai afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Comenteaza