Preţul ţine pe loc proiectul unui parking suprateran. Stadiul proiectelor de garaje etajate din cartiere

Preţul ţine pe loc proiectul unui parking suprateran. Stadiul proiectelor de garaje etajate din cartiere
Primăria Cluj-Napoca a considerat că preţul estimat pentru construcţia unui parking al Clujului este prea mare şi a cerut reanalizarea devizului general. Între timp, sunt în diverse stadii demersurile pentru construirea altor garaje.

Municipalitatea este pusă pe construit parkinguri; vrea să ridice cinci în cartierele oraşului. Înainte de acestea a existat însă unul promis de primarul Emil Boc din 2014 şi nerealizat, din cauză că terenul nu era liber de sarcini în totalitate.

Este vorba despre cel de pe str. Primăverii 20-22. Deşi intenţia a fost reafirmată în 2016 (în vară a fost aprobat de către Consiliul Local un plan urbanistic de detaliu - PUD - pentru acest obiectiv), deocamdată nu s-a clintit nici un fir de iarbă de pe amplasament.

„S-a finalizat și predat studiul de fezabilitate, dar primăria a solicitat reanalizarea devizului general pentru identificarea de soluții cu prețuri mai scăzute pentru infrastructură", au precizat reprezentanţii municipalităţii, fără să ofere detalii referitoare la preţul estimat.

Odată refăcută estimarea, proiectul poate ajunge la licitaţia pentru proiectare şi cea pentru execuţie. Nu trebuie decât să sperăm că nu vor apărea contestaţii, care ar duce la noi amânări.

Parkingul de pe Primăverii va avea 2.000 de metri pătraţi, o capacitate de 410 de locuri de parcare şi ar trebui finalizat în 2018. Aproximativ 60 de garaje ale locuitorilor din zonă vor fi dezafectate, iar proprietarii, alături de alţi clujeni care deţin locuri de parcare acolo, vor avea parcări asigurate în viitorul parking.

"Există aproximativ 30 de garaje pe fiecare parte, deci în total 60 de garaje. Lumea trebuie să știe că fiecare om care are un garaj va avea un loc asigurat în parkingul care se va construi și toți cei care au loc de parcare aici vor avea locul asigurat și, evident, vor mai fi circa 300 de locuri de parcare pentru ceilalți cetățeni din zonă, pentru a-și parca mașinile și a încerca decongestionarea în zonă", preciza primarul, în vară.

Numărul parkingurilor supraterane ar urma să crească spectaculos în următoarea perioadă. Sunt prevăzute garaje etajate pe străzile Primăverii nr. 8, Mogoșoaia nr. 7, Băița nr. 3, Trotușului nr. 5 și în zona străzilor Albac - Azuga. Ca urmare a realizării acestor noi parkinguri, vor fi create 1.500 de noi locuri de parcare. Potrivit ultimelor calcule ale primăriei, vor fi afectate 367 de garaje și 81 de locuri de parcare existente. Iniţial, Boc anunţase că vor fi demolate 471 de garaje.

În privința parkingurilor de pe străzile Primăverii și Mogoșoaia, în această perioadă se definitivează contractul pentru elaborarea planului urbanistic zonal (PUZ) de regenerare urbană, PUD și studiului de fezabilitate (SF). După semnarea contractului, se poate da ordinul de începere al lucrărilor.

Pentru proiectele parkingurilor Albac - Azuga și Trotușului se lucrează la caietele de sarcini pentru PUZ de regenerare urbană, PUD și SF. Mai puţin avansate sunt demersurile pentru parkingul de pe strada Băița, unde momentan se studiază situația juridică a terenului.

Comenteaza