Prima zăpadă din 2013, mai scumpă cu 10%
- Scris de Luminita Silea
- 14 Dec 2012, 23:11
- Administraţie
- Ascultă știrea

Facturile pentru curăţarea oraşului vor fi mai mari cu aproximativ 10% începând din 2013. Cu 14 voturi pentru, consilierii locali (PDL şi UDMR) au aprobat ieri majorarea tarifelor pentru curăţenia la bordură, pe timp de vară şi iarnă. Consilierii USL s-au abţinut de la vot pentru că oraşul arată în ultimul hal după ninsorile din această iarnă.
Consilierii USL s-au opus ieri majorării tarifelor pentru salubrizarea străzilor pe timp de iarnă şi vară la Cluj-Napoca. Aceştia au subliniat că firmele de deszăpezire nu şi-au făcut treaba în ziua alegerilor, ba mai mult, s-au ocupat în noaptea cu prima nisoare de la Cluj, cu „curăţarea" afişelor electorale şi nu cu îndepărtarea zăpezii de pe artele sau aleile spre secţiile de votare. „E profund inoportun ca firmele să ceară creşterea când oraşul arată în halul în care arată", a atras atenţia consilierul USL Claudia Anastase.
Primarul Emil Boc a recunoscut că există deficienţe, însă a declarat că a dat un ultimatul societăţilor ca până vineri seara la ora 20:00 să deszăpezească toate străzile de pe sectorul de care se ocupă, de la urgenţa I, la urgenţa II şi III. „Dacă nu se vor conforma, vom aplica sancţiuni", a spus primarul. Boc a mai spus că Primăria va cutăţa zăpada din parcările publice şi a salutat spiritul civic al clujenii care au obligaţia să cureţe trotuarele şi parcările cu abonament din cartiere şi s-au achitat cu brio de respectivele sarcini.
În final, având majoritate în Consiliul Local, grupul PDL, susţinut de UDMR, au votat pentru creşterea taxelor la curăţat străzile pe ambele sectorare, cu 9,08 %, creştere care se aplică tarifelor de contract cu care Rosal şi Brantner au câştigat licitaţia din 2005.
Atât vara, cât şi iarna, clujenii s-au plâns de serviciile Rosal şi Brantner privind curăţenia la bordură. Şi în iarna trecută şi în prezent, oameni au reclamat munţii de zăpadă care zac în parcările din zona centrală şi împiedică accesul maşinilor. Vara, nemulţumirile sunt aceleaşi: firmele nu fac faţă prafului şi spală superficial artere din oraş, dar încasează bani grei din bugetul local. Cu toate acestea, în fiecare an, cele două firme aflate în contract cu Primăria au cerut creşterea preţurilor practicate pentru curăţarea străzilor din oraş. Ultima actualizare a preţurilor s-a făcut în 2010.
Contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile, vara şi deszăpezit, iarna) pentru sectorul I (cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund şi circa 80% din zona centrală) este deţinut de către Rosal, care trebuie să cureţe 347 străzi. În sectorul II intervine Brantner, care are în administrare cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni şi circa 20% din zona centrală, în total, 320 de străzi.
În cazul contractului pentru salubrizarea stradală din 2006, firmele aflate în contract cu Primăria, Rosal şi Brantner, au solicitat dublarea tarifelor, în februarie anul acesta. Consilierii locali au concluzionat că nu pot da curs solicitărilor deoarece, conform contractului, cererile privind majorarea tarifelor se pot face în luna octombrie-noiembrie pentru anul următor, iar companiile au făcut respectivele cereri în decembrie 2011.
Aşa cum au declarat luna trecută, oficialii societăţilor şi-au menţinut solicitarea de majorare a tarifelor. Rosal a cerut indexarea tarifelor cu 9,08% (indicele preţului de consum), în timp ce Brantner a cerut indexarea preţurilor cu 26,33% (indicele preţului de consum servicii ramura apă, canal, salubrizare). Comisia de preţuri şi tarife a Primăriei a susţinut solicitarea firmelor şi a propus consilierilor locali o creştere a preţurilor de contract pentru curăţarea străzilor din oraş cu 9,08%.
Reprezentanţii celor două societăţi au declarat încă de luna trecută că vor cere majorarea preţurilor, având în vedere că contractul prevede actualizarea tarifelor cu rata inflaţiei. La acel moment, oficialii Rosal spuneau că prioritate este actualizarea preţurilor la ridicat gunoiul, având în vedere că contractul pentru salubrizare stradală expiră în vara lui 2013.
De obicei, suma pe care societatea Rosal o încasează pentru serviciile de salubrizare stradaşă este mai mare decât cea care intră în conturile Brantner, pentru că se ocupă de un sector mai mare şi mai dificil (circa 60% din oraş "aparţine" Rosalului) şi pentru că a câştigat sectorul I cu tarife mai ridicate decât cele cu care Brantner a câştigat sectorul II. Pentru prima zăpada care a căzut în noapte şi ziua alegerilor, firmele de salubritate au tăiat facuri de peste 100.000 de lei, per sector. Din 2013, prima zăpadă va costa mai mult cu 10%.