Primăria a semnat actele de preluare a Spitalului Municipal

Primăria a semnat actele de preluare a Spitalului Municipal

Spitalul Municipal “Clujana” a fost preluat ieri cu acte în regulă de Primăria Cluj-Napoca. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Cluj, Dorina Duma, a explicat că este cea de-a doua unitate sanitară din judeţ pentru care a fost semnat protocolul de predare, după ce miercuri a fost predat Centrul Medico-Social din Mociu.

 

Protocolul de predare-primire a fost semnat ieri de primarul Sorin Apostu, directorul ASP Cluj, Dorina Duma, şi managerul unităţii medicale, dr. Nicolae Constantea, la sediul spitalului. Apostu i-a cerut managerului, cu prilejul preluării oficiale a Spitalului Municipal în administrarea primăriei, să îi prezinte un nou plan de management până la finele anului, diferit de cel pe care acesta l-a prezentat deja Ministerului Sănătăţii.

 

 “Este un moment care îmi confirmă ceea ce am considerat întotdeauna, că politica unei comunităţi nu se poate face dintr-un birou obscur de la Bucureşti. Oricum, eraţi ai noştri şi înainte. Acum îmi doresc un management pragmatic şi constructiv. Dorim atragerea mai multor specialişti şi a cât mai puţin personal auxiliar, vrem să folosim banii eficient, să facem o analiză a aparaturii şi a consumabilelor şi să vedem exact soluţiile cele mai ieftine, avem în vedere izolarea clădirilor în aşa fel încât să nu avem pierderi la facturi. Aţi nimerit la o primărie bogată, însă trebuie ca fiecare medic şef de secţie să vină cu propuneri de rentabilizare a activităţii”, a spus edilul.

 

Managerul spitalului, Nicolae Constantea, a declarat că preluarea unităţilor sanitare de către autorităţile locale este un moment aşteptat de toată lumea.

 

“Este o zi importantă pentru noi şi pentru spitalul nostru. Este schimbarea pe care noi, cei care lucrăm în domeniul Sănătăţii, o asteptăm de atâta vreme. Sunt convins că descentralizarea sistemului medical românesc şi, în cazul nostru, trecerea Spitalului Municipal în subordinea Primăriei şi a Consiliului Local Cluj-Napoca vor avea efecte benefice. Administraţia locală a fost şi până acum cel mai apropiat colaborator al nostru şi, împreună, vom reuşi să realizăm ceea ce ne-am propus: îmbunătăţirea calităţii actului medical, lărgirea paletei de servicii medicale pe care le oferim clujenilor, atragerea de specialişti şi creşterea bugetului de care beneficiază Spitalul Municipal”, a afirmat doctorul Constantea.

 

Viceprimarul Laszlo Attila a subliniat, la finele evenimentului de ieri, că municipalitatea se va ocupa de toate chestiunile administrative şi că managementul actului medical este o chestiune care aparţine exclusiv spitalului.

 

“Vrem să deveniţi cei mai competitivi”, a adăugat Laszlo. Directorul ASP Cluj a explicat că la nivelul judeţului Cluj au fost preluate de către administraţiile locale, pe bază de protocol de predare-primire, Spitalul Municipal din Cluj-Napoca şi Centrul Medico-Social de la Mociu.

 

“Fără hotărârile de Consiliu Local, prin care se acceptă preluarea, noi nu putem semna protocoalele. Unii au făcut aceste hotărâri, alţii acum sunt în curs de convocare a şedinţelor pentru aprobare. Ideea este că la Cluj ne vom încadra în termenul de 1 iulie, la care unităţile sanitare trebuie să treacă în subordinea forului local. Marţi cred că şi Consiliul Judeţean Cluj va semna protocoalele de predare-primire pentru patru spitale”, a precizat Duma.

 

 

Comenteaza