Primăria angajează un specialist care să supravegheze lucrările de securizare a clădirilor istorice. Cu cât îl va plăti

Primăria angajează un specialist care să supravegheze lucrările de securizare a clădirilor istorice. Cu cât îl va plăti
Criticată din toate părțile după demararea acțiunii de securizare a clădirilor istorice din municipiu și obligată de Ministerul Culturii, Primăria Cluj-Napoca vrea să angajeze un specialist care să supravegheze aceste lucrări.

Acțiunea de eliminare a tuturor elementelor periculoase de pe imobilele emblemă din centrul orașului a fost privită cu ochi răi încă de la început atât de cetățenii și activiștii îngrijorați de distrugerea unor obiecte decorative cu o însemnătate istorică, cât și de arhitecți și chiar de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Acesta din urmă s-a sesizat din oficiu și a cerut întreruperea lucrărilor, întrucât municipalitatea locală nu a solicitat obținerea unui aviz de la ministerul condus de el, necesar pentru a putea interveni la obiectivele de interes național. 

În urma instrucțiunilor primite, în care se precizează că acțiunea de intervenție trebuie supravegheate ce către un specialist atestat de către Ministerul Culturii, primăria a publicat un anunț de achiziție privind contractarea acestui tip de serviciu.

Pentru angajarea specialistului respectiv, care va trebui să aibă atestat pentru toate domeniile (piatră, ipsos, metal),  autoritățile locale sunt dispuse să cheltuie 25.000 lei, fără TVA, (5.515 euro, după cursul BNR de joi, 21 ianuarie). 

În sarcina acestuia va cădea analizarea documentației și a obiectivelor vizate, completarea și însușirea documentației existente, unde este cazul, dar și supravegherea propriu-zisă a lucrărilor de intervenție și indicarea măsurilor de siguranță și de protejare ce trebuie luate. Tot el va fi responsabil de întocmirea unui raport de punere în siguranță, respectiv de specificarea măsurilor de păstrare a elementelor arhitecturale.

În vederea achiziționării serviciului de supraveghere a lucrărilor de securizare și consolidare a clădirilor emblemă se va încheia un acord cadru cu o valabilitate de 24 de luni, a cărui valoare minimă va fi de 30 de minute, iar cea maximă de 250 de ore. 

Persoanele interesate își pot depune ofertele până în data de 22 ianuarie, la ora 12:00. La atribuirea contractului se va lua în calcul prețul cel mai scăzut, reprezentanții primăriei precizând că comanda se va face doar după aprobarea bugetului municipiului.

Acțiunea de înlăturare a elementelor periculoase de pe clădirile vechi din centrul istoric a fost demarată de Primăria Cluj-Napoca, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Avram Iancu și de Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor în data de 5 ianuarie, în urma incidentelor din ce în ce mai dese în care desprinderea unor elemente de pe aceste edificii a pus în pericol viața cetățenilor.

Scopul acesteia este de a oferi siguranță clujenilor, în condițiile în care, conform reprezentanților primăriei, "toți proprietarii acestor imobile au fost deja somați cu privire la obligațiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a fațadelor imobilelor pe care le dețin, dar, din diferite motive, nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare".

La finalul lunii decembrie 2015 pompierii clujeni au fost obligaţi să intervină în mai multe rânduri pentru a îndepărta pericole din centrul Clujului. De exemplu, hotelul Continental a făcut două victime, o tânără fiind rănită de o bucată de tencuială căzută de la 15 metri înălţime, iar un bărbat trezindu-se cu o bucată de zidărie în cap. Din fericire, amândoi au scăpat cu viaţă.

Comenteaza