Primăria negociază cu instituţiile noile locuri de parcare din centru
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Oct 2012, 22:49
- Administraţie
- Ascultă știrea
Poliţia a propus locuri de parcare în faţa sediului trezoreriei municipiului de pe Bd. Regele Ferdinand pentru a preîntâmpina repetarea cazului jafului de la Banca Transilvania, având în vedere că angajaţii se plimbă cu sacii de bani prin centru. Primarul Emil Boc a propus negocieri pentru un parteneriat cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) de a amenaja un parking subteran pe Calea Dorobanţilor şi de a muta trezoreria în sediul de acolo.
Comisarul şef Marcel Bonţidean, care conduce Poliţia Municipiului, a solicitat administraţiei Boc să găsească o soluţie prin care să amenajeze câteva locuri de parcare în faţă clădirii în care funcţionează trezoreria. „Există 200 de societăţi care ridică zilnic bani de la trezorerie şi n-au unde parca. Zilnic se blochează şi liniile de transport în comun care circulă pe Ferdinand deoarece se parchează în faţa clădirii. Cei de la trezorerie ne-au asigurat că vor asigura personal cu ecuson care să gestioneze parcarea pe aceste noi locuri. Au şi ei probleme: se duc cu sacii de bani în spate, în jos către magazinul Central. Nu vrem să ne trezim cu nu ştiu ce minune. Deşi în clădire există o curte interioră, parcare în aceasta e imposibilă, din cauză că este foarte mică şi nu mai pot ieşi. Alte posibilităţi de parcare nu există", a explicat Bonţidean.
Boc a atras atenţia că actuala clădire în care îşi desfăşoară activitatea trezoreria este impropie şi se miră cum aceasta a primit aprobare să funcţioneze într-un sediu unde nu există parcare subterană. Şeful serviciului siguranţa circulaţiei al municipalităţii, Mirela Mărincean, a subliniat că amenajarea unei alveole de parcare în faţa clădirii în care funcţionează trezoreria ar strica geometria trotuarului şi ar crea probleme suplimentare traficului din zonă, mai ales că artera e tranzitată şi de transportul în comun.
„Trebuie să facă ceva şi pentru comunitate, nu doar să ceară primăriei să le rezolve problemele (generate de faptul că din 2000 instituţia s-a mutat într-un sediu fără parcare, n. red.). Trebuie să negociem să se mute în clădirea în care funcţionează DGFP să amenajăm acolo un parking subteran, aşa cum au fost discuţiile. Sunt convins că ne putem înţelege", a menţionat primarul. Discuţiile dintre Boc şi Bonţidean au avut loc la finalul şedinţei Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulaţiei. Primarul i-a propus comisarului ca la început de noiembrie administraţia, poliţia şi finanţele să se aşeze la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie. „În cazul în care s-ar realiza un parking subteran în zona centrală, primăria ar fi interesată să intre într-un parteneriat. Dacă nu, trebuie găsită o alternativă, o clădire care să răspundă cerinţelor pentru o instituţie ca trezoreria", afirmă Boc.
DGFP avea în plan un parking subterean şi câştigarea unor spaţii de lucru în plus prin închiderea curţii sediului de pe Calea Dorobanţilor, în care funcţionează instituţia, cu serii de construcţii similare pe latura neocupată cu corpuri de clădire. Principala problemă expusă a fost lipsa surselor de finanţare pentru punerea în practică a planurilor de modernizare a sediului. Cu toate acestea, potrivit ultimelor statistici prezentate de compania de consultanţă IBC Focus, DGFP nu a renunţat la planurile sale de extindere a sediului din Piaţa Avram Iancu - Dorobanţilor. În septembrie instituţia a primit certificatul de urbanism, de informare, în vederea elaborării Planului Urbanistic de Detaliu şi de extindere cu un corp cu subsol, demisol, parter, trei etaje şi un al patrulea retras. Potrivit IBC, instituţia a lansat licitaţia pentru proiectare şi execuţie de lucrări, data limită de depunere a ofertelor fiind 29 octombrie. Investiţia este de 11,2 milioane de lei.