Primăria pregăteşte “muniţia” pentru reabilitarea termică cu bani europeni

Primăria pregăteşte “muniţia” pentru reabilitarea termică cu bani europeni
Administraţia locală vrea să atace noul program de reabilitare termică lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe fonduri europene.

Consilierii locali vor discuta la şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre privind stabilirea contribuţiei municipalităţii, dar şi a modului de recupere a banilor de la asociaţiile de proprietari. Deocamdată, Primăria nu a anunţat public care vor fi imobilele din oraş care vor fi anvelopate cu bani europeni.

În ultimii doi ani administraţia locală nu a mai reuşit performanţa de la debutul programului naţional de reabilitare termică, când municipiul se lăuda cu cele mai multe apartamente anvelopate, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT)-bugetul local - proprietari). N-au mai venit banii promişi de la bugetul central, aşă că şi lucrările de reabilitare angajate de Primărie au suferit întârzieri iar firmele contractate n-au fost plătite la timp. De altfel, la şedinţa forului local de astăzi, consilierii vor discuta şi un proiect de hotărâre privind suportarea de la bugetul local a unor cheltuieil de peste 700.000 de lei, bani care trebuie plătiţi firmelor care au contractat lucrări şi care nu au mai fost finanţate de MDRT, pe programul 2009-2012.

Toamna acesta, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat un program nou de reabilitare termică, pe fonduri europene (60% finanţare nerambursabilă, 30% cofinanţare de la bugetul local, 10% contribuţia asociaţiei de locatari). Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt primăriile din municipii reşedinţe de judeţ în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti. Alocarea financiară pentru domeniul major de intervenţie 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe" pentru perioada 2007-2013 este de 182,40 milioane euro, repartizată egal în cele 8 regiuni de dezvoltare, ceea ce înseamnă că în Ardealul de Nord ar urma să ajungă 22.75 milioane de euro. Sunt eligibile lucrări de reabilitare termică a anvelopei blocului şi lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire. Sunt vizate în special blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse, ceea ce înseamnă că peste 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maxim 500 euro. Depunerea cererilor de finanţare se poate face începând cu data de 15 noiembrie.

Primăria clujeană a iniţiat deja procedurile pentru a aplica în noul program de reabilitare termică cu bani europeni. La şedinţa forului local de astăzi, consilierii vor discuta un proiect prin care municipalitatea îşi asumă cheltuieli de cofinanţare de 40% din valoarea lucrărilor, cu menţiunea că 10% vor fi recuperaţi în termen de 10 ani de la proprietari, în tranşe, la plata anuală a taxelor şi impozitelor locale, începând cu data semnării procesului verbal final de recepţie a lucrărilor.

Administraţia locală clujeană nu a făcut publică lista imobilelor pentru care intenţionează să aplice pentru obţinerea de bani europeni în vederea reabilitării termice. În luna noiembrie, Direcţia Tehnică a cerut mai multe certificate de urbanism pentru lucrări de reabilitare termică. Este vorba despre lucrări de avelopare a unor imobile de pe Aleea Tarniţa, Grigore Alexandrescu, Alexandru Vlahuţă, Aleea Muscel, Haţeg, Muncitorilor, Plopilor, Septimiu Albini, Aleea Clăbucet, Dâmboviţei, Primăverii, Aleea Godeanu, Bucureşti, Aleea Băiţa, Aleea Băişoara, Azuga Buşteni sau Putna. Per total s-au solicitat 28 de astfel de certificate de urbanism.

În luna ianuarie anul acesta, când Clujul avea încă premier la Bucureşti în persoana lui Emil Boc, edilul interimar Radu Moisin declara că municipiul are deja documentaţia aprobată la MDRT pentru reabilitarea a 14 blocuri din oraş şi că se aşteaptă doar ordinul de ministru pentru alocarea fondurilor. Alte 30 de imobile erau în stadiul de evaluare tehnico-financiară, iar consilierii au mai aprobat documentaţia pentru încă 118 blocuri, care urma să ajungă tot la minister. Planurile administraţiei nu s-au mai materializat. Mai mult, cu opt zile înainte de campania electorală din luna iunie, pentru alegerea primarului de Cluj, consilierii PDL au scos la rampă un proiect de hotărâre prin care se propunea ca primăria să suporte 30% din contravaloarea lucrărilor de reabilitare termică, iar restul să fie susţinut de proprietari, care pot contracta credite. Acesta a fost adoptat, însă administraţia nu a reuşit să relanseze reabilitarea termică a blocurilor în oraş. Până în prezent, la Cluj-Napoca s-au reabilitat termic 5.000 de apartamente în programul susţinut preponderent din fonduri publice. La finalul anului trecut, administraţia locală clujeană a adoptat şi un proiect de hotărâre pentru încurajarea proprietarilor de a-şi reabilita cu fonduri proprii locuinţele, prin acordarea unei scutiri pe şapte ani de la plata impozitului pentru cei cu apartamente reabilitate, începând din 2013.

 

Comenteaza