Primăria, pusă la plată. Despăgubiri de 90.000 de lei pentru o fostă cafenea din centrul Clujului

Primăria, pusă la plată. Despăgubiri de 90.000 de lei pentru o fostă cafenea din centrul Clujului
Primăria este pusă la plată. Trebuie să plătească peste 90.000 de lei către moştenitorii imobilului care pentru jumătate de secol a găzduit o locație boemă din centrul Clujului. Municipalitatea a scăpat eftin, întrucât era cât pe ce să fie nevoită să achite o sumă de 16 ori mai mare.

 

Municipalitatea se vede obligată să îi despăgubească pe urmașii proprietarilor de drept ai fostei Cofetăria Tineretului de pe strada Universității, mai precis celebra Arizona, proprietate revendicată și câștigată în instanță.

Inițial, prin cererea de chemare în judecată, cei doi urmași, Clara și Andrei Sebestyen, au solicitat obligarea Primăriei Cluj-Napoca de a achita plata de 260.000 de euro, echivalentul a 1.118.000 lei, reprezentând despăgubiri pentru imobilul de pe str. Universității.

În 2013, Tribunalul Cluj a admis în întregime acțiunea precizată și a dispus obligarea autorităților publice la plata sumei de 328.042 de euro, cu dobânda legală. Împotriva acestei sentințe, primarul municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local au făcut apel, Curtea de Apel a admis în parte apelul declarat și a modificat sentința în sensul diminuării cuantumului despăgubirilor la 17.138 de euro, la care se adaugă dobânda legală. Decizia a fost atacată de ambele părți, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cele două recursuri, menținând soluția Curții de Apel Cluj.

Miercuri, situația a ajuns pe masa consilierilor locali, care au votat în unanimitate proiectul de hotărâre. "Se aprobă suportarea din bugetul local, trecerea pe cheltuieli și plata sumei de 17.138 euro, la cursul BNR din ziua plății, reprezentând despăgubiri, a sumei de 13.824 lei, reprezentând dobânda legală calculată de la data de 21.02.2011 până la data plății efective și a sumei de 2.400 lei reprezentând cheltuieli de judecată către Sebestyen Clara Eva și Sebestyen Andrei Nicolae", se menționeză în document.

Astfel, în total, municipalitatea trebuie să achite peste 90.000 de lei, dacă însumăm despăgubirile, dobnda aferentă și costurile de judecată.

Cunoscutul local Arizona, ultimul bastion al boemei clujene, și-a închis porțile în 2011, după mai bine de 50 de ani de funcționare, în contextul retrocedării imobilului dar şi al rentabilităţii scăzute. Localul a fost renumit pentru mediul informal în care erau purtate discuţii culturale, întrucât era considerat a fi unul dintre punctele de maximă importanță, fiind frecventat în special de scriitori, poeţi sau artişti.

Comenteaza