Primăria reduce amenzile pentru parcare, dar măreşte numărul contravenţiilor
- Scris de Luminita Silea
- 20 Sep 2013, 22:52
- Administraţie
- Ascultă știrea

Iniţiativa vizează reducerea la jumătate a amenzilor pentru abaterile minore şi creşterea cu 100 de lei a valorii sancţiunilor pentru abaterile majore, după cum a informat primăria. Cetăţenii pot veni cu propuneri până la finalul acestei luni privind propunerea municipalităţii.
Proiectul de hotărâre pentru reglementarea opririi, staţionării şi parcării neregulamentare pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca poate fi consultat pe site-ul primăriei clujene, la secţiunea dezbateri publice. El se află în faza de consultare până în 30 septembrie, iar cetăţenii pot face propuneri de îmbunătăţire. Acesta se impune pentru că a crescut numărul de maşini, traficul din oraş este mai aglomerat, iar primăria trebuie să se îngrijească de asigurarea fluenţei circulaţiei autovehiculelor şi persoanelor în oraş, după cum motivează Poliţia Locală. Structura primăriei consideră că, pe fondul reducerii veniturilor populaţiei şi creşterii şomajului, actualele sancţiuni pentru parcarea neregulamentară sunt prea mari, aşa că trebuie micşorat cuantumul acestora, diferenţiat, pentru fiecare categorie de contravenient, în funcţie de gradul de pericol social concret al faptei, pentru a corespunde în principal scopului preventiv al sancţiunii contravenţionale.
„Prin micşorarea valorii amenzilor va creşte procentul persoanelor care achită benevol contravaloarea acestora în totalul persoanelor sancţionate contravenţional. Pe de altă parte, o astfel de măsură va fi în concordanţă cu aşteptările cetăţenilor ale căror venituri sunt într-o continuă scădere şi s-ar suprapune soluţiilor pronunţare de instanţele judecătoreşti, în anumite dosare, care merg pe reducerea cuantumului amenzilor spre minimul prevăzut de lege sau pe avertisment. Măsura propusă ar duce la scăderea numărului de procese aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, având ca obiect plângeri contravenţionale îndreptate împotriva proceselor verbale de constatare şi de sancţionare a contracvenţiilor şi, implicit, a costurilor generate de aceste litigii", arată conducerea Poliţiei Locale, în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.
„Ideea de bază propusă în modificarea legislativă se referă la reducerea cuantumului amenzilor pentru abaterile minore şi la creşterea cuantumului amenzilor pentru abaterile majore, coborând la jumătatea sumei existente anterior pentru o contravenţie minoră, dar crescând cu peste 100 de lei pentru contravenţiile considerate majore. Noul regulament privind oprirea, staţionarea şi parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat se va afla în dezbatere publică până pe 30 septembrie, timp în care clujenii pot face propuneri", a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu, pentru REALITATEA TV Cluj.
Prin noul proiect, primăria propune noi contravenţii pentru posesorii de autoturisme care opresc, staţionează sau parchează pe domeniul public sau privat, împiedicând astfel accesul în instituţii publice sau private de interes public (spitale, şcoli, teatre, muzee, centre comerciale, centre medicale, sedii firme, farmacii, bănci) pe calea de acces în parcările sau garajele din oraş. De asemenea, primăria vrea ca agentul constatator să poată aplica una sau mai multe sancţiuni complementare, uzând de legile speciale, invocate, după cum susţine Poliţia Locală, şi de hotărârile instanţelor judecătoreşti. Conform noii iniţiative, se propune şi sancţionarea persoanelor juridice, mai precis pentru necomunicare, comunicare incompletă a datelor de identificare a utilizatorului vehicului implicat în săvârşirea de fapte contravenţionale.
Care sunt noile amenzi propuse
* 100-200 lei
- oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor/ autovehiculelor pe trotuar;
- ocuparea abuzivă a locurilor de parcare aflate în administrarea primăriei (cu abonament, contract de închiriere, rezervate, cu destinaţie specială) de către altă persoană decât titularul locului de parcare
- oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor/ autovehiculelor prin care se împiedică sau se limitează acccesul la obiective de interes public (puncte trafo, gospodăreşti, centrale termice, alei, parcuri, locuri de agrement, locuri de joacă)
- oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor/ autovehiculelor prin care se împiedică sau se limitează accesul în instituţii publice sau private de interes public (spitale, şcoli, teatre, muzee, centre comerciale, centre medicale, sedii firme, farmacii, bănci)
- oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor/ autovehiculelor prin care este obstrucţionat accesul spre parcările sau garajele legal amenajate, pistele pentru biciclişti sau zonele pietonale amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca
- nerespectarea dispoziţiilor administratorului drumurilor, comunicate prin indicatoare şi/ sau somaţie, aplicată pe vehicul/ autovehicul de către împuterniciţii primarului din cadrul Poliţiei Locale, de eliberare a domeniului public sau privat al municipiului în vederea executării de lucrări de interes public (astfaltări, intervenţii la diverse reţele, curăţenie) şi cu ocazia unor manifestări sau evenimente publice aprobate conform legii.
* 200-400 lei
- circulaţia, oprirea şi staţionarea vehiculelor/ autovehiculelor pe spaţiile verzi, în locuri de agrement, parcuri şi locuri de joacă
* 300-600 lei
- oprirea, staţionarea şi parcarea vehicululelor/ autovehiculelor destinate transporturilor de persoane sau de marfă, cu masa totală maxim autorizată de peste 2 tone pe domeniul public sau privat al municipiului, cu excepţia celor destinate aprovizionării, în intervalul orar 21:00-07:00
* 300-500 lei (persoane fizice), 400-800 lei (persoane juridice)
- necomunicarea în termenul solicitat (15 zile) sau comunicarea incompletă a datelor de identitate a conducătorului vehiculului/autovehiculului constituie contravenţie
Alături de sancţiunea principală a amenzii contravenţionale prevăzută se poate dispune măsura ridicării autovehiculelor în conditiile stabilite prin HCL nr. 220/2012, cu menţiunea că acesta nu se aplică pentru oprirea, staţionarea şi parcarea vehiculelor/ autovehiculelor pe trotuar. Amenzile se reduc la jumătate dacă sunt plătite în 48 de ore de la înmânarea sau comunicarea procesului verbal de constatare a contravenţiei.