Primăria şi Consiliul Judeţean îşi ajustează bugetele de criză
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:04
- Administraţie
- Ascultă știrea

Consilierii judeţeni vor dezbate astăzi rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli la peste 450 de milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a explicat că este vorba despre o rectificare pozitivă, având în vedere profitul regiilor şi societăţilor din subordine, care va fi virat la bugetul judeţului, conform noilor norme în vigoare. La Primăria Cluj-Napoca rectificarea de buget va fi una negativă, spune primarul Sorin Apostu, cauzată de reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.
“Conform legii, regiile sunt obligate să ne vireze 90% din profit. Rectificarea de mâine (astăzi – n. red.) va fi una pozitivă. Practic, regiile ne vor vira 360.000 de lei, bani pe care noi îi vom folosi tot pentru ele, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. Nu le luăm aceşti bani. De exemplu, la Tetarom vom plăti studiul de fezabilitate pentru consolidarea versantului, dar şi celelalte studii pentru proiectele nostre care sunt prinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Am şi nominalizat în buget acest mod de cheltuire a banilor suplimentari”, a declarat Tişe. Potrivit proiectului de hotărâre care va fi discutat la şedinţa de astăzi, este vorba de o rectificare a bugetului general al judeţului la suma de peste 450 de milioane de lei, dintre care bugetul propriu de venituri şi cheltuieli este de peste 348 de milioane de lei.
Tot la şedinţa de astăzi, regiile şi societăţile din subordinea CJ vor prezenta consilierilor judeţeni modificările aprobate de consiliile de administraţie, de reducere a bugetelor – 20% pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile, a cheltuielilor de protocol, reclamă şi publicitate şi 50% pentru cheltuielile cu combustibilii.
“Eu le-am cerut regiilor să se conformeze prevederilor legale şi să opereze reducerea cheltuielilor. Fiecare dintre regiile şi societăţile noastre a făcut reducerile pe care le-a considerat oportune. Eu nu le-am spus ce să taie, ci doar să o facă”, a explicat Alin Tişe. Modificarea bugetului la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, Compania de Apă Someş, Tetarom, Agro Transilvania, Univers T, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene va fi supusă atenţiei plenului CJ în şedinţa de astăzi.
Primăria Cluj-Napoca a operat, la rândul ei, modificări în bugetul de venituri şi cheltuieli, care vor fi supuse aprobării plenului consiliului local în şedinţa de joi. Primarul Sorin Apostu a declarat ieri că este vorba despre o rectificare negativă a bugetului ca urmare a conformării prevederilor legale de reducere cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile. Potrivit proiectul de hotărâre care va fi discutat de consilierii locali, bugetul general al municipiului se rectifică de la 860 la 853 de milioane de lei. “Mai multe detalii legate de sume le veţi primi la conferinţa de mâine (astăzi – n. red.)”, a adăugat edilul.
Modificări similare în bugetele proprii au făcut şi regiile din subordinea forului local – Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC), Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) şi Regia Autonomă de Termoficare (RAT). Potrivit proiectului de hotărâre care va fi discutat de consilierii locali în şedinţa ordinară de joi, în cazul RATUC este vorba despre o scădere a bugetului cu peste trei milioane de lei, generată de mai mulţi factori, printre care creşterea taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi imposibilitatea realizării unor investiţii din surse bugetare.
în cazul RADP, la capitolul cheltuieli se propune o reducere de 85.000 de lei, iar la cel de venituri pe semestrul doi se prognozează o scădere de 30.000 de lei. La rectificarea bugetară, RAT raportează un profit de 278.000 de lei şi reduceri de peste 170.000 de lei ale cheltuielilor de protocol, reclamă şi activităţi de producţie. Creşterea de TVA duce la un plus de subvenţie pentru gigacalorie de peste 2,2 milioane de lei, în condiţiile în care preţul stabilit de consiliul local este de 165 de lei pentru gigacalorie, inclusiv TVA.