Primăria spală maşini, dar nu plăteşte daune
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:15
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primăria s-a oferit să spele maşinile clujenilor, în cazul în care acestea sunt inundate în parkingul de pe strada Moţilor din Cluj-Napoca. Municipalitatea nu plăteşte însă eventualele daune. După ce în 30 mai un cetăţean care are abonament în parkingul primăriei şi-a descoperit autoturismul plin de apă, reprezentanţii Serviciului parcări l-au informat că sunt de acord să-i achite contravaloarea spălatului interior-exterior al autoturismului.
Vasile Săraci, posesor al unui autoturism Volvo S40 şi al unui abonament în parkingul de pe Moţilor, a solicitat în 8 iunie municipalităţii “plata contravalorii reparaţiilor efectuate la autoturism în urma inundaţiei din parking din data de 30 mai 2010”.
Proprietarul a adăugat că, deşi la serviciul de pază al parkingului exista numărul său de telefon, nu a fost anunţat că obiectivul a fost inundat. “Domnul director al parkingului a invocat căderea reţelelor de telefonie pe durata furtunii. Cu toate acestea, nu am fost anunţat nici măcar a doua zi, când, trecând pe acolo cu totul întâmplător, am sesizat situaţia şi am cerut informaţii domnului director în legătură cu ce pot face. Acesta mi-a sugerat un «spălat profesionist», spunându-mi că voi primi contravaloarea acestuia. Apa şi mâlul au pătruns şi în interiorul maşinii, sub mochete, în scaune, aceste subansambluri trebuind curăţate şi uscate”, a menţionat cetăţeanul.
“Astfel, cer să mi se achite în baza facturilor spălatul în valoare de 42 de lei şi uscatul şi curăţatul habitaclului, în valoare de 601 lei, precum şi deducerea din abonamentul lunar a perioadei de o săptămână în care maşina a fost la reparaţii - 56 de lei, contravaloarea a opt zile”, se mai arată în adresa cetăţeanului.
Vasile Săraci a declarat pentru ZIUA de CLUJ că i se pare inadmisibil ca într-un parking public, administrat de primărie, unde deţine un abonament, să îşi găsească maşina inundată şi nimeni să nu îl anunţe. “Un spălat pe care ei îl oferă nu acoperă celelalte incoveniente. Apa a fost peste axul roţilor, a intrat în maşină şi am fost să efectuez nişte intervenţii. O parcare cu bariere, păzită, trebuie să-ţi ofere nişte garanţii. Vina este a primăriei, nu a mea. Plătesc un abonament, nu pot să-mi găsesc maşina praf”, a spus cetăţeanul.
El a adăugat că îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă municipalitatea şi de a cere daunele cuvenite. Primarul Sorin Apostu a declarat ieri că municipalitatea nu este responsabilă pentru faptul că se inundă parkingul. Mai mult, edilul a menţionat că inundaţia face parte din categoria calamităţilor naturale pentru care, conform noului regulament pentru parkingurile din oraş, nu se achită daune cetăţenilor cu abonamente de parcare.
“Este adevărat că nu este prima dată când parkingul primăriei se inundă. De vină nu suntem noi, ci cei cu reţelele de apă – Compania de Apă Someş. Ei trebuie să plătească despăgubiri, nu primăria”, a explicat edilul Apostu. Directorul Companiei de Apă Someş, Dorin Ceatarâş, a explicat că este vorba despre “o falsă problemă”.
“Nu Compania de Apă este vinovată pentru că plouă. 20 de litri/mp este un debit normal pentru care este dimensionată orice reţea de canalizare. Este normal ca la un debit de 100 de litri/mp reţeaua să nu poată să facă faţă. în toate marile oraşe, la Varşovia, la Frankfurt, la Viena, s-au înregistrat probleme din cauza ploilor intense. Nu se poate da vina pe canalizare”, a declarat Ceatarâş.
Prima inundaţie, imediat după inaugurarea parkingului
La doar câteva zile de la deschidere, demisolul şi parterul parking-ului de pe strada Moţilor au fost inundate, şoferii fiind nevoiţi să treacă prin apă pentru a ajunge la maşini.
Oficialii primăriei explicau la vremea respectivă că de vină ar fi fost sistemul de canalizare, care “nu a mai făcut faţă”, după cum afirmau viceprimarul de atunci, Adrian Popa, şi directorul tehnic de la acea dată, actualul primar Sorin Apostu.