Primăria vrea să combată "fenomenul graffiti". Amenzile pentru cei care mâzgălesc zidurile Clujului vor creşte
- Scris de Ioana Pîrlea
- 09 Mar 2015, 12:25
- Administraţie
- Ascultă știrea
Fenomenul graffiti ia amploare la Cluj, iar asta le dă de gândit autorităţilor. Tocmai din acest motiv, la şedinţa din martie a Consiliului Local Cluj-Napoca, pe masa consilierilor a ajuns un proiect de hotărâre care propune majorarea amenzilor cu până la 500 de lei. În urma votului aleşilor locali, murdărirea faţetelor şi a statuilor cu desene şi inscripţii de tip graffiti se va sancţiona cu amenzi între 1500 şi 2500 de lei.
"Având în vedere realitățile actuale cu care se confruntă municipiul caracterizate prin creșterea numărului insctipțiilor și desenelor neautorizate tip graffiti care se înmulțesc pe zi ce trece afectând fațadele imobilelor publice și private din oraș, construcțiile cu valoare istorică, monumentele istorice și de arhitectură, generând disconfort pentru populație și aducând în același timp atingere imaginii urbanistice și valorii istorice a municipiului, în scopul descurajării fenomenului propunem Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca aprobarea articolului 6 punctul 10 din Hotărârea nr. 191/2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca modificată şi completată în sensul majorării amenzii", se motivează în referatul proiectului de hotărâre.
De-a lungul timpului, autorităţile clujene au încercat să reducă acest fenomen prin diferite metode. Spre exemplu, în pasajul subteran din Piaţa Gării, placarea pereţilor a fost făcută cu panouri rezistente la acţiuni mecanice, ploi şi graffiti.
În şedinţa de luni, consilierii locali au avut mai multe intervenţii pe tema acestui fenomen. În timp ce consilierul local PNL Ioan Bîldea a declarat că fenomenul graffiti este o formă de artă urbană şi că amenzile mărite nu vor rezolva situaţia, consilierul local PC Adrian Mureşan a spus că exprimarea artistică trebuie să se facă într-un cadru legal şi că nu trebuie încurajată vandalizarea clădirilor.
Adrian Mureşan a afirmat, pentru Ziua de Cluj, că în cazul în care sunt murdărite clădiri monument istoric, pe lângă amendă, împotriva autorilor ar trebui depusă şi o plângere penală. Asta în condiţiile în care un proprietar de clădire istorică are nevoie de foarte multe avize pentru a face o intervenţie asupra ei, iar în absenţa unor asemenea documente, lucrarea este considerată faptă penală.
Totodată, autorităţile au explicat faptul că, odată cu achiziţionarea unui soft nou, răufăcătorii vor putea fi mai uşor reperaţi de către oamenii legii. Primăria Cluj-Napoca a investit 20.000 de euro într-un sistem de analiză criminalistică, sistem care va fi recepţionat săptămâna viitoare. Prin noua achiziţie, municipalitatea urmăreşte creşterea eficienţei sistemului de supraveghere video a domeniului public.
Statisticile Poliţiei Locale arată că în anul 2014 oamenii legii au prins doar patru persoane vinovate pentru murdărirea clădirilor din centrul oraşului. Întrucât toate cele patru persoane erau minore, părinţii au fost cei care au fost nevoiţi să scoată din buzunare câte 1000 de lei.