Primăria vrea să salveze Conti. Pentru un preţ decent, de 1,5 milioane de euro
- Scris de Luminita Silea
- 15 Feb 2013, 01:50
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primăria este interesată să preia în patrimoniul oraşului clădirea simbol de la kilometrul 0, însă pentru un preţ mult mai mic. Cel puţin de trei ori mai mic. Administraţia mizează că piaţa va regla preţul de vânzare, după care primăria va putea cumpăra clădirea.
În 22 februarie expiră termenul pentru execitarea dreptului de preempţiune privind cumpărarea clădirii fostului hotel Continental din centrul oraşului. Lichidatorul judiciar, Expert Insolvenţă Hunedoara, a transmis primăriei informaţii noi, după cum a explicat primarul Emil Boc, la şedinţa de îndată a forului local de ieri, potrivit cărora situaţia juridică a clădirii a fost clarificată şi nu mai există dispute juridice pe rolul instanţelor. "Analiza făcută de executivul primăriei spune că nu ne exercităm dreptul de preempţiune la acest preţ de vânzare (5,5 milioane de euro - n.red.). Depăşeşte orice valoare de piaţă. E absolut, din start, de neacceptat. Dacă ne fac alte oferte, putem veni în faţa Consiliului Local să le prezentăm. Suma cerută echivalează cu bugetul de investiţii al primăriei pentru străzi pe un an de zile", a menţionat Boc.
Consilierii locali au discutat ieri, minute în şir, răspunsul pe care instituţia îl va da lichidatorului judiciar privind dreptul de preempţiune. Aceasta pentru minimalizarea risculul ca administraţia să piardă Conti, în cazul în care lichidatorul continuă licitaţiile pentru vânzarea clădirii din centrului Clujului. "Pe dreptul civil, la orice preţ ar fixa, trebuie să ne întrebe dacă cumpărăm. Depinde de disponibilitatea lor de a discuta cu primăria. Riscul e minim ca imobilul să se vândă. Au fost multe licitaţii şi nimeni n-a cumpărat, iar preţul a scăzut. Nu suntem o casă fără stăpân ca să dăm banii oricui cere", a subliniat primarul Emil Boc. Oficialul a adăugat că primăria va cumpăra doar pentru un preţ decent. Consilierul USL Ovidiu Chifor s-a intresat care ar fi acest preţ, mai ales că nici primăria, nici lichidatorul nu au o evaluare reală a imobilului. "Pe expertiza specialiştilor noştri, fără să intre în forări pe starea tehnică, ţinând cont de terenul din centrul oraşului, ar face 1-1,5 milioane de euro. Vorbim de o evaluare sumară. Oricum, dacă apeşi pe un perete acolo, se dărâmă", a spus Boc.
Secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, a afirmat că, ţinând cont de lege, lichidatorul judiciar nu a ţinut cont nici anul trecut de procedura privind preempţiunea şi a scos imobilul la vânzare, chiar dacă primăria nu a dat niciun răspuns, neavând toate informaţiile legate de situaţia juridică.
"Ca instituţie publică, cel mai simplu este să spui nu când ţi se solicită să-ţi exerciţi dreptul de preempţiune. Absolut toate instituţiile spun nu. Dacă spui da, te obligă să ai buget, să faci evaluare. E mai complicat. Oricum decizia noastră de a nu cumpăra la preţul propus deschide portiţa de a participa la vânzare. Ne mai rămâne şi posibilitatea de a participa la licitaţii. La acest moment n-avem cum să intrăm în negociere", a subliniat şi consilierul PDL Ovidiu Turdean.
Consilierul USL Ioana Borza a atras atenţia că răspunsul corect ar trebuie să fie: "da, dar nu la preţul acesta". "Răspunsul ar trebui să fie nu, din două motive, procedura şi preţul care e peste piaţă", a subliniat consilierul PDL Adrian Popa. "Trebuie să spunem nu pentru că lichidatorul ar putea să ne dea în judecată în caz contrar şi să ne oblige să cumpărăm", a afirmat şi consilierul PDL Radu Moisin.
Într-un final consilierii locali au decis să răspundă lichidatorului că nu vor să cumpere clădirea, nu la preţul de 5,5 milioane de euro.
Lichidatorul: preţul poate fi negociat
Expert Insolvenţă pregăteşte o nouă serie de licitaţii, pentru final de februarie, în vedere vânzării clădirii fostului hotel Continental. După două runde derulate pe parcursul anului trecut, preţul de pornire pentru procedura din februarie este de 5,5 milioane de euro. Oficiali din conducerea Expert Insolvenţă declarau anul trecut, pentru ZIUA de CLUJ, că în condiţiile în care primăria decide că va cumpăra imobilul, se pot iniţia negocieri de preţ, mai ales că şi instituţia este pe lista creditorilor. Orice negociere, potrivit acestora trebuie să fie girată de Adunarea Generală a Creditorilor. Imobilul monument istoric este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Organizatorii licitaţiei au menţionat că în special poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Valoarea datoriilor Ardeleana la data deschiderii procedurii de insolvenţă era de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, BCR, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba.