Primarul Clujului, toleranţă zero pentru studenţii care blochează traficul: "Studentul rămâne, maşina pleacă!"

Primarul Clujului, toleranţă zero pentru studenţii care blochează traficul: "Studentul rămâne, maşina pleacă!"

Primarul Emil Boc anunţă noi măsuri pentru facilitarea transportului public în comun pentru studenţi.

Municipalitatea ia în calcul transformarea abonamentelor gratuite pe două linii pentru studenţii din Cluj în abonamente cu un număr fix de călătorii în fiecare lună, valabile pe orice linie. Măsura este menită să faciliteze şi mai mult accesul studenţilor la transportul public în comun, astfel încât aceştia să renunţe definitiv la maşina personală:

"Am discutat cu conducerea Companiei de Transport public ca începând cu anul financiar următor, din 2020, să convertim cele două linii într-un număr de călătorii. Discuţia mea cu CTP, pentru a facilita şi mai mult accesul studenţilor la transportul public, este să convertim abonamentul pe două linii într-un abonament cu un anumit număr de călătorii pe lună, 120 de călătorii, sau mai multe, sau mai puţine.

Cei de la CTP fac acum analizele, cât înseamnă acest lucru în abonamentul pe care primăria îl achită pentru studenţi cu bani publici. Cu alte cuvinte, venim în această direcţie pentru a sprijini studenţi, să poată să circule cu un mijloc de transport nepoluant, cu autobuze de ultimă generaţie", a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

În acest moment, studenţii la buget beneficiază de abonament gratuit pe două linii CTP, iar cei aflaţi la taxă au reducere 50%.

"Studenţii au facilităţi pe care le vom menţine în continuare, cu privire la transportul în comun. Cei de la buget au două linii gratuite, 50 la sută plăteşte primăria şi 50 la sută plăteşte universitatea. Pentru cei care sunt la taxă, 50 la sută, pe două linii plăteşte primăria, 50 la sută suportă studentul.  În orice variantă, primăria susţine transportul studenţilor gratuit pe cel puţin două linii în oraş", a adăugat edilul.

Mai mult, primarul Clujului le sugerează studenţilor să renunţe total la maşina personală pe durata anului universitar şi să folosească mijloacele de transport în comun sau bicicleta pentru a ajunge la cursuri. "Înţeleg să vii cu maşina, să îţi aduci lucrurile la cămin sau la garsonieră, este firesc, în toată lumea se întâmplă acest lucru, dar maşina pleacă după aceea acasă. Studentul rămâne, maşina pleacă.

În Cluj, studenţii au ca opţiune transportul public gratuit, pe două linii şi bicicleta, ca transport pe care pot să îl aibă, acolo unde pistele de bicicletă permit, pentru a putea circula decent în oraş. Studenţii vor avea de observat că nu se tolerează blocarea arterelor de circulaţie majore cu maşini, cum era Observatorul, plin de maşini".

Comenteaza