Primarul din Cluj, despre situația din Hoia ''Habar nu am avut că asemenea giganți imobiliari se construiesc în buza orașului''

Un drum care a răsărit peste noapte într-o cunoscută pădure din Cluj i-a pus pe jar pe activiștii de mediu, dar și pe oamenii care locuiesc în apropiere. Acestia spun că ar fi vorba despre începutul unui proiect imobiliar ambițios și se tem că în curând fauna și flora din zonă vor avea de suferit.

Pădurea Hoia-Baciu se află la doi pași de Cluj-Napoca, pe unul dintre dealurile care înconjoară orașul și a devenit cunoscută inclusiv peste hotare. Și asta pentru că acolo ar avea loc fenomene paranormale. Dar este și o oază de liniște, unde oamenii merg să se plimbe și să se bucure de natură.

De curând insă, după cum spun activiștii de mediu, zona ar fi intrat în atenția dezvoltatorilor imobiliari. Drumul pietruit, apărut peste noapte, ar fi primul semnal de alarmă. EI susțin că va fi folosit de mașini de mare tonaj, pentru că acolo ar urma să fie ridicate blocuri, cu peste șapte sute de locuințe.

Responsabilii spun că au luat deja măsuri împotriva firmei care a amenajat acel drum. Cornel Nicolae Oros, director Direcția Silvică Cluj: “Noi am aplicat o amendă pentru că era necesar să ne notifice în prealabil fie proprietarul, fie constructorul de această lucrare. Noi am aplicat o amendă silvică, conform Codului Silvic”. Amenda primită este în valoare de 4.000 de lei, conform stirileprotv.ro.

Reprezentantul firmei cu pricina se apără însă. Florin Lăpuște: “Este drum public, nu știu să fi fost drumul Ocolului Silvic cum spun activiștii de mediu. Despre amendă, eu consider că am fost amendat ilegal, că eu am făcut o faptă bună, nu m-am așteptat. Acum să vedem ce se va întâmpla... Dacă se va întâmpla până la capăt să fiu amendat, asta este, închid firma și asta este. Dacă nici când faci bine nu-i bine, n-avem ce face”.

Intrebat, intr-o emisiune radio, despre situatia din Hoia, edilul Emil Boc a raspuns:

''Cine le face? Ce parere impartita, doar o autoritate poate sa dea autorizatie, pe teritoriul caruit UAT se desfasoara drumul. Asta e regula clara. Eu sunt consternat sa aflu ca, in trecut, in Floresti, s-au aprobat asa proiere, fara asigurarea tramei stradale. Habar nu am avut ca asemenea giganti imobiliari se construiesc in buza orasului. Cum e posibil sa se aprobe asa ceva fara un studiu de trafic. Noi stam cate 3 luni de zile, si oprim proiectele cand vedem ca se aprope de 100. Ma ingrijoreaza si sper ca autoritatile statului sa pondereze constructiile'',  a spus edilul Emil Boc, la un post de radio local.

În 10 martire 2021, Adrian Dohotaru a cerut prefectului să se implice și să suspende autorizația de construire emisă în ultimele zile de mandat ale fostului primar din Florești, Horea Șulea, pentru un ansamblu de 5 blocuri cu 10 niveluri la liziera pădurii Hoia pentru societatea Cristal Turism, controlată de investitorul imobiliar Vasile Salanță poreclit „Moșul Pic”, după cum relatează media locală

Fostul deputat independet de Cluj, Adrian Dohotaru, ii cheama pe clujeni, printr-o scrisoare deschisa la Marșul Haosului Imobiliar.

Dragi clujeni,

Ne întâlnim sâmbătă, 20 martie, la protest, ora 11.00, la Muzeul Satului, ca să apărăm Pădurea Hoia-Baciu de drumuri ilegale și de investiții imobiliare haotice cu iz penal în buza pădurii. Drumul pietruit e de la Muzeul Satului până deasupra străzii Uliului și ulterior drumul de pământ e lărgit până în Florești pentru utilajele de șantier și pentru trafic auto care distrug un plămân verde al Clujului, la nivel metropolitan.

Dacă nu era scandal public, șeful Ocolului Silvic se încăpățâna să ne spună că drumul spre șantier e în regulă. Asta fără să ne spună de unde știe atâtea detalii despre șantier pentru că datele despre cele 5 blocuri de 10 niveluri deasupra Donath Park nu sunt publice.

Ce e public în mod clar e că drumul este pe teritoriul Cluj-Napoca. Totuși, primarul Emil Boc zice că s-ar putea să țină de comuna Baciu. De ce ne induce în eroare și își declină responsabilitatea? Pentru ca Clujul să rămână un haos imobiliar, un oraș pentru profit, nu pentru locuit?

De ce nu intervine președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, din moment ce drumul de șantier dă într-o alee pietonală propusă de Consiliul Județean la extinderea Muzeului Etnografic? Credeți că drumuri pe câțiva km și ansambluri imobiliare de 10 etaje, despre care nimeni nu oferă date, se fac fără suportul tacit, dacă nu explicit, al administrațiilor PNL din județ?

Am cerut primarului Pivariu din Florești să ne arate autorizația de construire, transparență necesară pentru ca Floreștiul să se dezvolte mai puțin haotic. De ce nu arată autorizația și ne atacă tot pe noi, iubitorii pădurii?
Nicio autoritate nu intervine pentru că spune că drumul nu e în proprietatea sa. În interesul cui e acest haos administrativ?

Am cerut printr-o sesizare către Prefect să atace în contencios administrativ autorizația de construire a ansamblului imobiliar pe motiv că a expirat Planul Urbanistic Zonal care stă la baza sa. Am cerut primarului Emil Boc să facă pe bune o pădure parc, cum a declarat că vrea în trecut, la presiunea societății civile, nu o pădure cu trafic auto prin ea.

Acum vă cerem vouă, clujenilor, celor peste 10.000 care ați semnat petiția, dar și celor care nu ați semnat-o, să ieșim acum, în al 24-lea ceas, să apărăm pădurea, să cerem autorităților să renunțe la drumul de șantier și pentru trafic auto prin mijlocul ei, să renunțe la dezvoltarea imobiliară haotică.

Vom parcurge în marș Drumul Haosului Imobiliar păstrând regulile de distanțare socială, sâmbătă, 20 martie, ora 11, cu întâlnire la Muzeu. E un marș prietenos cu copiii, eu vin cu copiii, deci mergem în ritm domol. Am copilărit în Hoia, vreau ca și ei să copilărească în pădurile Clujului ca să înțeleagă importanța naturii în contextul schimbărilor climatice datorate omului. Dacă ai ritm mai alert sau programul tău nu-ți permite să stai până la 12.30 cu noi, hai cu bicicleta, hai în alergare, hai în drumeție și stai strict la întâlnirea de la muzeu până la 11.30, apoi mergi în ritmul tău.

Dă mai departe petiția câtorva prieteni, dacă nu ai făcut-o până acum. Hai să ne dublăm numărul ca să fie imposibil autorităților să ne mai ignore: https://campaniamea.declic.ro/.../opriti-taierile-abuzive...

Cu prietenie,
Adi Dohotaru
dir. ex. Societatea Organizată Sustenabil

Comenteaza