Primul aviz pentru centrul misionar al Arhiepiscopiei
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 23 Aug 2012, 23:21
- Administraţie
- Ascultă știrea
Centrul misionar-social de pe Calea Turzii va cuprinde, în cea mai mare parte, spaţii de birouri pentru preoţi - sediile protopiatelor din Cluj, săli de conferinţe, dar şi o capelă la ultimul nivel. Fiind un proiect al Arhiepisopiei, primarul Emil Boc a declarat că este susţinut din toate punctele de vedere şi chiar a făcut o excepţie, având în vedere că beneficiarul nu a venit la comisia de urbanism cu o documentaţie potrivită pentru demararea proiectului.
Proiectanţii care au susţinut documentaţia pentru centrul misionar-social, la şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) de ieri au explicat că ansamblul va avea demisol, parter şi două etaje şi va cuprinde la primul nivel cabinete medicale şi stomatologice, la următorul sediile protopopiatelor Cluj I şi Cluj II, o sală de conferinţe de 220 de locuri, iar la alt doilea nivel sediile asociaţiilor ASCOR şi Femeilor Creştin-Ortodoxe. Terasa va fi ocupată cu o capelă. Pe o parcelă de lângă se intenţionează şi amenajarea unei grădiniţe, dar numai după ce se va lămuri situaţia juridică a acesteia, având în vedere că este în proces de revendicare.
Arhitecţii din CTATU s-au interesat asupra modul în care va funcţiona respectivul centru şi asupra numărului de persoane care îi vor trece pragul, pentru a vedea dacă va fi asigurat necesarul de parcări şi dacă nu se vor crea probleme de circulaţie în zonă. Sorin Câlea din cadrul Arhiepiscopiei a explicat că respectivul centru este gândit ca un spaţiu pentru birourile administrative, de unde preoţii să-şi ia adeverinţe, dar şi unul care să deservească activitatea de formare a preoţilor. "Când vor fi conferinţe, preoţii vor putea folosi parcarea cu barieră din Piaţa Cipariu. Este o distanţă mică ce poate fi parcursă pe jos", a adăugat acesta.
Specialiştii din comisie au recomandat proiectanţilor să regândească documentaţia. Chiar au făcut o excepţie şi au acceptat ca prezentarea de ieri să fie considerată un studiu de oportunitate pentru investiţie. "Trebuie să vă luaţi un consultant pe proiect. Este nevoie de un Plan Urbanistic Zonal pentru că aveţi nevoie de schimbarea încadrării terenului pe care vreţi să construiţi, în prezent fiind într-o zonă pentru centre de afaceri. Oportunitatea este primul pas, aşa că noi ne pronunţăm pentru proiect. Silueta ansamblului este importantă trebuie să se studieze cum va arăta la stradă, pentru că este situat într-una dintre pieţele importante din oraş care începe să se contureze", a menţionat arhitectul Adrian Iancu. De asemenea, arhitectul Şerban Ţigănaş a recomandat şi studierea relaţiilor cu vecinătăţile. "Un paraclis pe o terasă deschisă. Este o catedrală", a semnalat şi arhitectul Mihaela Agachi. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au subliniat că spaţiul de rugăciune este foarte important pentru preoţi, de aceea este necesară amenajarea acestuia şi că va fi, de fapt, un spaţiu mic, ca o capelă.
Primarul Emil Boc a încheiat discuţiile şi a menţionat că primăria susţine proiectul şi iniţiativa bisericii de a se implica în misiuni sociale.
Cei 3.000 de metri pătraţi de pe Calea Turzii nr. 2-14, pe care trebuia realizat un centru multifuncţional, au fost cedaţi Bisericii Ortodoxe în 2011 pentru un centru misionar de către Consiliul Judeţean Cluj. Biserica Ortodoxă Română a mai obţinut la Cluj un teren, de peste 5.000 de metri pătraţi, pe strada Coastei (în prezent Nicolae Ivan), de această dată de la primărie, pentru amenajarea unui complex teologic de învăţământ. BOR a mai primit, de asemenea, o serie de terenuri pentru constuirea unor biserici în oraş.
Decizia CJ de a dona terenul, contestată în urmă cu un an
După anunţul potrivit căruia Consiliul Judeţean cedează terenul de pe Calea Turzii Arhiepiscopiei, făcut la finalul lunii iunie 2011, cititorii ZIUA de CLUJ au contestat decizia. Majoritatea au apreciat că zona s-ar fi pretat unui alt proiect pentru comunitate - fie o sală de sport, un cămin pentru bătrâni sau o cantină socială. "Foarte bine! Pentru cine atâtea săli de sport şi centre multifuncţionale? Nu avem destule? La fiecare colţ de stradă, pe fiecare fost parc, câte o sală de sport. Ajunge! Si, la urma urmei, copiii pot să joace baschet în capelă, când Femeile Ortdodoxe sunt plecate la cumpărături", a subliniat unul dintre utilizatii ziuadecj.ro, înregistrat cu numele "unu". "Atât ne mai lipsea încă o biserică, noi nu avem nevoie de nimic altceva", adăuga şi "Mda". În schimb, "Clau", un alt cititor ziuadecj.ro, aprecia că iniţitiva de amenajarea a unui centru misionar este una foarte bună, motivând că este important ca biserica să deţină nişte clădiri şi spaţii în regulă. "Citind cu atenţie articolul, am văzut că acolo episcopia ortodoxă vrea să stabilească şi centrul misionar-social. Am un prieten care lucrează în episcopia ortodoxă. Ştiu de la el că zilnic se dau bani şi ajutoare săracilor, iar angajaţii au salarii sub 900 de lei. Deci va fi tot în folosul clujenilor, dar al celor săraci. Şi cred eu, şi ei au mare nevoie de ajutor", a menţionat un al utilizator.
Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA
luminitasilea@ziuadecj.ro, kristinarestea@ziuadecj.ro