Procente basculate în Quatro Eco. Floreştiul devine acţionar minoritar şi se pregăteşte de proteste
- Scris de Ionel Lespuc
- 09 Dec 2016, 16:30
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consiliul Local (CL) Floreşti a fost convocat de îndată vineri, la ora 15:00, în dorinţa primarului Horia Şulea de a obţine majorarea de capital cerută de executivul societăţii de salubritate Quatro Eco Salub (QES). Nu a existat însă cvorum, aşa că şedinţa nu a mai avut loc.
„Am convocat de azi dimineaţă o şedinţă de îndată a CLl Floreşti pentru a încerca din nou rezolvarea gravei probleme a deşeurilor în Floreşti. Şedinta a avut loc la ora 15.00. Din păcate au fost prezenţi doar 12 consilieri locali, nefiind cvorum. CONCLUZIILE LE TRAGEŢI CU TOŢTII, SINGURI", a scris Şulea pe Facebook.
Din patru consilii locale acţionare la QES, doar unul a venit cu aport de capital, cel din Gilău. Cu cei 272.000 de lei pompaţi în societate, CL Gilău a devenit majoritar, cu 83,8% din totalul acţiunilor. Iniţial, această comună avea o participare de doar 29%. Prima decizie din „noua ordine" a fost ridicarea completă a deşeurilor din Gilău. „Joi s-au ridicat toate gunoaiele. Este <bec> la Gilău", a spus Florin Otrocol, directorul demisionar al societăţii QES.
Floreştiul a rămas cu 11% din acţiuni şi încă cu gunoiul în stradă. Aceasta după ce, până săptămâna trecută, deţinea 49%. „La final de săptămână va fi curăţat şi Floreştiul", a promis Otrocol. Locuitorii celei mai mari comune din ţară nu au însă răbdare, după ce anul acesta au stat mai mult cu gunoaiele în faţa blocurilor.
Edmond Kreibik, membru al USR, a propus ca duminică să fie organizat un protest. „Mă adresez floreştenilor, dar şi celor care doresc să ne ajute. Situaţia gunoaielor din Floreşti este insuportabilă. Primarul şi consilierii locali au dovedit că nu sunt capabili să gestioneze acest aspect, iar situaţia a devenit critică. În acest sens, doresc să organizez blocarea sensului giratoriu din Floreşti, pe data de 11 decembrie, ora 11:00", a scris Kreibik, pe Facebook.
Legea spune însă că, în ziua alegerilor, manifestările publice sunt interzise, aşa încât iniţiativa avea şanse mici de reuşită. "Nu am primit o cerere de autorizare a unui protest, dar o asemenea autorizaţie se supune unei comisii din care face parte şi un reprezentant al Ministerului de Interne. Din câte ştiu eu, şi citez din memorie, în ziua alegerilor este interzisă orice formă de manifestaţie publică. Mai ales cu blocare de drum. Am pus o întrebare mai departe; mi s-a spus că dacă se întâmplă nu e contravenţie, ci infracţiune", a explicat primarul Floreştiului.
Situaţia gunoaielor degenerează din cauză că, la nivelul judeţului Cluj, nu s-a reuşit încă realizarea unui Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Clujul a primit finanţare europeană pentru acest proiect, în valoare de 60 de milioane de euro, dar este departe să îl fi dus la bun sfârşit, deşi SMID ar fi trebuit să fie dat în folosinţă în 2014.