Video Programul Rabla Local, lansat la Cluj de ministrul Mediului

Programul Rabla Local, lansat la Cluj de ministrul Mediului

Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a participat vineri, 21 aprilie 2023, la lansarea programului Rabla Local, la Primăria Comunei Baciu, județul Cluj.

''Astăzi am lansat programul Rabla Local în comuna Baciu din județul Cluj. De astăzi, primăriile se pot înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, pentru a scoate din trafic 100.000 de mașini poluante la nivel național.

După finalizarea procedurilor de înscriere a primăriilor cetățenii care vor să caseze mașinile vechi de cel puțin 15 ani, se înscriu pe platforma națională de pe site-ul AFM al programului Rabla Local și predau mașinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare, duc apoi certificatul de casare la DRPCIV în vederea radierii mașinii și vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Baciu este un bun exemplu al modului în care acest program poate funcționa bine și la nivel de comune, nu doar în orașele mari. Dacă există voința de a crea un mediu mai curat, atunci există și oportunități. Astfel, comuna Baciu va scoate din trafic 300 de mașini poluante, iar Ministerul Mediului va aloca 720.000 de lei, în timp ce contribuția de la bugetul local va fi de 180.000 de lei'', a transmis ministrul.

Bugetul alocat pentru derularea programului Rabla Local este de 240 milioane de lei, din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. Fondurile disponibile acoperă 80% din finanțarea programului. În completarea acestor fonduri, autoritățile locale contribuie cu o finanțare în valoare de 20%.

UAT-urile pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă pentru acest program prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până pe 28 aprilie 2023, ora 23.59. Cetățenii se vor putea înscrie în program în a doua parte a lunii mai 2023. Astfel, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei pentru achiziționarea unui nou autovehicul.

Primăria Cluj-Napoca intenționează să scoată din oraș un număr de 5.000 de autovehicule uzate, prin programul Rabla Local. 

Comenteaza