Proiect ambițios în zona Metropolitană a Clujului. Va avea spații de retail de tip "big box", galerii comerciale, restaurante, zone de sport și spații verzi

Proiect ambițios în zona Metropolitană a Clujului. Va avea spații de retail de tip "big box", galerii comerciale, restaurante, zone de sport și spații verzi
| Foto: atelier RVD

Proiectul va fi amplasat în Luna de Sus (comuna Florești) și are potențialul de a impulsiona dezvoltarea economică a zonei, dar și de a atrage o parte din traficul care acum "sufocă" DN1 între Cluj-Napoca și Florești, mai ales în zona Nodului N.

Proiectul se află în faza elaborării PUZ-ului și a studiilor de specialitate. Va fi supus dezbaterii în ședința de joi, 7 martie 2024, a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a Consiliului Județean Cluj. 

Locația viitorului centru comercial și de servicii se află la ieșirea de vest a comunei Florești

Proiect mamut în zona Metropolitană a Clujului. Va avea spații și galerii comerciale, restaurante, zone de sport, spații verzi

Potrivit documentației, suprafață totală a terenului este semnificativă, aproximativ 28 de hectare. Amplasamentul studiat se află majoritar în intravilanul localității Luna De Sus, comuna Florești, delimitat la SUD de DN1 (E60), tangent sensului giratoriu dintre DN1 (E60) și DJ 107M, și la nord de canalul de fugă al râului Someșul Mic.

De asemenea, la est, zona studiată este delimitată de traseului proiectat al drumului de legatură cu centura metropolitană TR35/B2. Principalele accese în incinta ansamblului se realizează în 2 etape diferite, în funcție de implementarea proiectului centurii metropolitane TR35.

Proiect mamut în zona Metropolitană a Clujului. Va avea spații și galerii comerciale, restaurante, zone de sport, spații verzi

Trei "scurte" despre proiectul din Luna de Jos:

1. Are potențialul de a influența pozitiv traficul, prin schimbarea modului în care locuitorii din zonă accesează destinațiile de shopping și servicii. Mai exact, o parte din traficul dinspre Gilău și Florești spre zonele de shopping din Cluj-Napoca sau Florești Est va fi redirecționat spre noul proiect, urmând să degreveze zona ultra-aglomerată dintre Cluj-Napoca și Florești.

2. Nici componenta verde a proiectului nu este de neglijat. Planșele aflate în dezbatere includ peste 2 hectare de de spații verzi, iar accesibilitatea se va putea asigura prin autobuzele metropolitane și prin pista velo metropolitană ce se va dezvolta de-a lungul Someșului, la care va fi conectat noul proiect.

3. Din puncte de vedere economic, proiectul ar putea impulsiona masiv zona Florești Vest - Gilău atât prin investiția directă - peste 100 de milioane de euro, potrivit surselor din piață consultate de ZIUA de CLUJ -, cât și prin cele câteva sute de locuri de muncă pe care le va genera. 

Investiția se va derula pe întreaga suprafață de 28 ha și va cuprinde construcții, drumuri, parcări, zone verzi dedicate funcțiunilor ce vor fi incluse prin concept – spații comerciale de capacitate mare, galerii comerciale, spații de servicii, zone de loisir.

Proiectul se va dezvolta în două etape:

Etapa 1 – în partea de sud a zonei studiate - 19 ha - suprafață reglementată prin PUZ

Etapa 2 – în partea de nord a zonei studiate – 9 ha - dezvoltare ulterioară, PUZ distinct

Etapa 1 

  • GALERIE COMERCIALĂ “SUD”
  • IMOBIL 1 - COMERȚ, tip "BIG BOX"
  • IMOBIL 2 - COMERȚ, tip "BIG BOX"
  • MODULE PAVILIONARE - alimentație publică - drive through fast-food
  • HALĂ PRODUCȚIE / DEPOZITARE
  • Alte funcțuni dedicate - accese, drumuri, parcări, spații pietonale, zone verzi, piste de biciclete, zone de sport și loisir, spații tehnice.

IMOBIL 1 - COMERT, tip “BIG BOX" - Descriere funcțională: imobilul este de comerț en-gros și en-detail și este compus din 3 zone distincte: magazin central/principal, magazin plante și grădinărit și drive-in. Complementar funcțiunilor principale clădirea dispune si de spatii pentru depozitare si spatii pentru angajati. Accesul la magazinul principal se realizează vizibil, pe fațada principală, printr-un windfang. Parcările care deservesc spațiile magazinului sunt amenajate în incinta/parcela magazinului.

IMOBIL 2 - COMERT, tip “BIG BOX" - Descriere funcțională: Imobilul este de comerț en-gros si en-detail, și este compus din magazin central/principal, zone de depozitare și spații pentru angajați. Accesul la magazinul principal se realizează vizibil, pe fațada principală din vest, printr-un windfang. Parcările care deservesc spațiile magazinului sunt amenajate în incinta/parcela magazinului, acestea fiind parțial acoperite.

Așadar, într-o primă etapă de dezvoltare, în această zonă se propun patru clădiri distincte, cu funcțiunea de tip restaurante fast food. Accesul la fiecare pavilion în parte se poate realiza atât pietonal cât și auto prin drive through, fiecare clădire cu fluxuri separate de așteptare- comandare.

Etapa 2 va conține un mix de funcțiuni comerciale și de servicii – concept în analiză și dezvoltare - printr-un PUZ distinct

"Într-o etapă de dezvoltare ulterioară, prin desființarea a două imobile pavilionare tip fast food, se propune realizarea unui imobil (1-2S)+P+10E cu funcțiunea de servicii. Parcările necesare acestui imobil vor fi amenajate în subsol și parțial pe sol”, se arată în memoriul de prezentare.

Proiectantul consideră tema beneficiarului ca fiind oportună și pe deplin realizabilă urmând să soluționeze propunerile în conformitate cu tema de proiectare, normele urbanistice în vigoare, acordurile și avizele de specialitate emise pentru zonă. Dezvoltarea urbană propusă se înscrie în viziunea PUG Florești și dezvoltă arealul studiat sub forma unui pol economic major al zonei metropolitane Cluj asigurând deopotrivă depărtarea dar și apropierea față de polii de dezvoltare ai zonei metropolitane. Dezvoltarea ajută la balansarea teritoriului comunei Florești si va fi pozitiv influențată de prezența viitoare a centurii metropolitane tangentă amplasamentului, dar și de proximitatea capătului de linie a magistralei de metrou - Atelier RVD - Birou de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca

Surse: Investiția depășește 100 de milioane de euro

Potrivit surselor din piață consultate de ZIUA de CLUJ, investiția va depăși, la finalul proiectului, suma de 100 de milioane de euro.

Proiectul este realizat de societatea Altrade Com SRL, controlată de omul de afaceri clujean Mircea Vasile Ilea. Potrivit datelor de pe site-urile de specialitate, societatea a raportat, pe anul 2022, o cifră de afaceri de 8,2 milioane lei și un profit de 1,9 milioane lei. 

Asociaţii firmei Altrade Com SRL Cluj sunt Mircea Vasile Ilea – cu 46,5% din capitalul social, Alexandru Şerban Paul – cu 36,5% şi firma Ascom Impex – cu 17%. La rândul ei, Ascom Impex e deţinută în cote egale de Mircea Ilea şi de Steliana Daniela Ilea.

Societatea Altrade Com SRL este prezentă deja în zona Florești - Gilău cu investiția în parcul logistic-industrial URBANO PARKS.

Comenteaza