Proiect nou al Clujului. "Va fi peste ce există în Bucureşti" FOTO/VIDEO

Proiect nou al Clujului.
Proiectul va fi realizat pe un teren din apropierea Aeroportului Internaţional.

După o perioadă de „secetă" de câţiva ani, Consiliul Judeţean (CJ) anunţă un proiect nou, de anvergură, pentru Cluj.

Este vorba de o promisiune făcută încă din campania electorală a actualului preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe, şi anume construirea unui Centru internaţional de congrese, conferinţe şi expoziţii, de care Clujul duce lipsă în acest moment.

Centrul urmează să se contruiască pe un teren de 12 hectare, aflat în prorietatea judeţului, situat în imediata apropiere a aeroportului, spre Apahida. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că noua investiţie va fi cel mai mare centru de acest gen din ţară, mult mai mare decât Romexpo din Bucureşti.

Intenţia autorităţilor judeţene este de a capacita şi primăria municipiului Cluj-Napoca în realizarea acestui obiectiv. Alin Tişe spune că a avut deja discuţii cu primarul Emil Boc care este deschis unei asemenea colaborări şi că speră ca noul centru să fie gata până la sfârşitul actualului său mandat, respectiv anul 2020.

Şeful judeţului afirmă că locaţia aleasă este foarte potrivită pentru o asemenea investiţie, este situată lângă aeroport, foarte aproape de centura de Est a Clujului şi de la acest centru expoziţional va putea exista un acces uşor şi spre autostrada Transilvania.

Costul estimativ pentru noul proiect va fi între 300 şi 500 de euro/metru pătrat, iar valoarea totală va fi dată de suprafaţa finală pe care o va avea investiţia. Banii pentru lucrare vor veni din bugetul judeţului, din cel al municipiului Cluj-Napoca, dar se va încerca şi accesarea de fonduri europene.

Alin Tişe spune că a avut discuţii cu reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Române şi a fost asigurat că în respectiva zonă se pot construi imobile cu nivel de înălţime de parter plus 3 sau chiar 4 etaje, ceea ce este suficient, pentru că proiectul se va întinde mai mult pe orizontală decât pe verticală.

O altă intenţie a autorităţilor judeţene este aceea de a realiza investiţia în formulă modulară, pe etape, iar după terminarea unei etape, să fie dat în folosinţă obiectivul finalizat.

Preşedintele Consiliului Judeţean mai precizează că au demarat deja studiile tehnice preliminare pentru acest proiect iar în bugetul pe anul viitor vor fi alocaţi şi bani pentru studiul de fezabilitate şi pentru proiectare. Alin Tişe spune că în zona viitorului Centru expoziţional s-ar putea construi şi hoteluri sau alte entităţi comerciale, dar asta se va stabili în perioada următoare.

Alin Tişe a mai avansat această idee şi în celălalt mandat al său în fruntea Consiliului Judeţean Cluj, dar nu a mai apucat să o pună în practică. El a prezentat presei şi un simulare grafică făcută la acel moment despre cum ar putea arăta această nouă investiţie, pe care o ataşăm la acest articol.

Comenteaza