Proiectele europene ale judeţului: protecţie socială şi parcuri industriale

Proiectele europene ale judeţului: protecţie socială şi parcuri industriale
Mai multe centre sociale din judeţ vor fi reabilitate cu bani europeni. De asemenea, fonduri UE vor fi accesate pentru înfiinţarea de noi parcuri industriale.

 Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a demarat o licitaţie în vederea contractării serviciilor de proiectare pentru mai multe proiecte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Vicepreşedintele CJ, Fekete Emoke, a declarat că instituţia doreşte ca în 2011 să fie gata documentaţiile, iar proiectele să fie depuse. Preşedintele CJ a menţionat că, deocamdată, celelalte proiecte ale judeţului din PIDU sunt în expectativă.

 

Biroul de presă al CJ a comunicat ieri că a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un anunţ în vederea desfăşurării procedurii de achiziţie publică pentru “servicii de proiectare pentru modernizarea a şase obiective sociale cu finanţare din fonduri europene”.

 

 Potrivit comunicatului, “contractul vizează modernizarea şi dotarea unui număr de şase obiective sociale de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca care au fost considerate eligibile în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere şi care au fost, de asemenea, incluse şi în Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Cluj-Napoca, Zona Metropolitană Cluj”.

 

Vicepreşedintele CJ, Fekete Emoke, a explicat că este vorba despre o etapă de pregătire a proiectelor. “Dorim să depunem aceste proiecte începând din 2011. Pentru fiecare, însă, este nevoie de studii de fezabilitate şi de proiecte tehnice. De aceea am iniţiat şi licitaţia de contractare a acestor servicii”, a explicat Fekete.

 

Cele şase obiective sociale incluse în PIDU pentru care CJ speră să obţină finanţări europene sunt: Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Jucu, Centrul Maternal “Luminiţa”, Complexul de servicii pentru recuperarea şi reabilitarea copiilor cu handicap sever “Pinochio”, Centrul  Judeţean de Intervenţie pentru Copilul Abuzat – Căsuţa “Perlino”,  casele de tip familial Neghiniţă, Buna Vestire şi Sf. Elena.

 

 Valoarea estimativă a contractului pentru serviciile de proiectare aferente tuturor celor şase obiective este de 184.836 lei fără TVA. Termenul limită de depunere a ofertelor este 6 iulie 2010, ora 11.00. Criteriul de selecţie este preţul cel mai scăzut.

 

Potrivit preşedintelui Alin Tişe, CJ merge deocamdată înainte doar cu aceste proiecte sociale, în cazul cărora cofinanţarea este mult mai mică. “Ne-am propus termene pentru fiecare proiect, spre a fi depus. Oricum, susţinem anual cu aproximativ 50% din bugetul judeţului activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, a menţionat Tişe. Liderul CJ a adăugat că, în afară de aceste proiecte sociale, instituţia mai are incluse în PIDU alte trei proiecte, în domeniul economic.

 

“Este vorba despre modernizări, extinderi şi înfiinţări de parcuri industriale. în acest caz, vorbim despre cofinanţări de 50% a proiectelor. în cazul consolidării versantului de la Tetarom I, suntem la faza de studii. în cazul înfiinţării unui nou parc industrial, analizăm posibilitatea realizării acestuia doar pe o parcelă nerevendicată din comuna Feleac sau identificarea unei alte locaţii. în funcţie de acest pas, merg şi celelalte etape legate de studii şi depunerea proiectelor. Noi am iniţiat aceste proiecte economice, unde cofinanţarea este foarte mare, deoarece municipiul nu avea astfel de proiecte, din raţiunea ca PIDU să fie punctat foarte bine”, a conchis Alin Tişe.

 



Comenteaza