Proiectele PSD au fost acceptate și ignorate (deocamdată), la Cluj. ”Dorim să le vedem puse în practică”

Proiectele PSD au fost acceptate și ignorate (deocamdată), la Cluj.  ”Dorim să le vedem puse în practică”
Dan Morar, PSD Cluj

PSD Cluj a propus mai multe proiecte pentru oraș. Majoritatea au fost acceptate de primar, dar încă fără vreun efect.

Primarul Emil Boc i-a lăsat cu gura căscată pe consilierii locali din opoziție atunci când a inclus pe lista proiectelor de dezvoltare a Clujului pe 2018 cu bani de la bugetul local și proiectele lor. Aproape fiecare punct de pe o listă destul de lungă a fost acceptat și asumat de primar. Boc a și creat atunci o furtună în PSD, întrucât - odată ce proiectele le-au fost acceptate - reprezentanții partidului nu au mai avut motive să voteze împotriva bugetului.

Vorbele nu sunt fapte. Deocamdată, nimic din ce promisiunile făcute opoziției nu a căpătat o formă palpabilă. Într-o emisiune la Realitatea FM, Emil Boc a asigurat că propunerile sunt în diverse faze de analiză și avizare în interiorul Primăriei și că în viitor urmează să apară și rezultate. Acest răspuns nu l-a mulțumit pe liderul opoziției din CL, Dan Morar, care a promis că va face o interpelare la următoarea ședință.


”Vom solicita la următoarea ședință de Consiliu Local o situație privind toate proiectele susținute de PSD, insistând pe problema școlii Iuliu Hațieganu și pe parcarea pentru scutere și motociclete. Având promisiunea primarului de acceptare a proiectelor, dorim sa le vedem puse în practică”, a spus Dan Morar.


În februarie, Emil Boc declarase că a dat termen angajaților municipalității să identifice, până la 1 martie, zone pretabile pentru amenajarea unui parcări de biciclete/motorete/scutere. De Paști, încă se caută acele zone.


Citește și: BUGET 2018. Boc a acceptat (aproape) toate proiectele opoziției. De la ”nu este loc” la ”le vom realiza”

 

Iată ce a cerut PSD, cu mențiunea că, dintre toate, doar două proiecte au fost ignorate, din lista PSD-ALDE: cumpărarea platformei CUG și alocarea a 700.000 de lei pentru reparații la clădirea Casei de Cultură a Studenților.

  • "Realizarea (SF, PT) unor pasaje pietonale subterane, pe modelul celor existente în orașele occidentale aglomerate, în intersecțiile intens circulate, așa cum sunt, spre exemplu, cele din P-ța Mihai Viteazu, P-ța Lucian Blaga, P-ța Avram Iancu sau P-ța Mărăști.
  • Demararea unei analize în vederea cumpărării/preluării platformei C.U.G., în scopul construirii unui centru de afaceri, vamă liberă etc.
  • Lărgirea str. Mărginașă prin expropriere atât în partea de jos, lângă USAMV, cât și în partea de sus, cu ieșire directă pe str. Pajiștei. Astfel se poate lega cartierul Zorilor de Calea Mănăștur.
  • Amenajarea Izvorului Sfântului Ioan, a podețului și a zonei adiacente.
  • Reabilitarea tuturor busturilor (inclusiv a soclurilor) și a monumentelor deteriorate din zona centrală a orașului, cu relevanță pentru istoria și cultura națională, în contextului Centenarului Marii Uniri. Spre exemplu, bustul poetului Octavian Goga (înrolat voluntar în Primul Război Mondial și susținător fervent al Marii Uniri), amplasat în Parcul Central, se sprijină pe un soclu pe care se distinge încă numele poetului Lucian Blaga.
  • Identificarea unor terenuri pentru realizarea de parcări tip „park and ride" și demararea procedurilor de achiziționare a acestora, spre exemplu, lângă viitoarea Centură de Sud.
  • Îngrădirea parcurilor pentru copii de pe raza municipiului Cluj-Napoca și implementarea unui sistem de supraveghere video în acestea, în vederea creșterii siguranței celor mici.
  • Construirea/igienizarea toaletelor publice în toate cartierele orașului.
  • Realizarea unei treceri de pietoni pe strada Teodor Mihaly, în momentul de față existând 1 trecere la 2 km.
  • Realizarea de treceri de pietoni pe traseul gară-autogară, în acest moment fiind inexistente trecerile de pietoni la intersecția podului cu inelele ocolitoare, în ciuda faptului că circulația pietonală e intensă.
  • Amenajarea unei zone comerciale (chioșcuri pentru comerț stradal) în jurul Cluj-Arena, compatibilă funcțional și estetic cu locația.
  • Alocarea sumei de 700.000 RON pentru lucrări de reparații/reamenajare a clădirii Casei de Cultură a Studenților, deținută de primăria Cluj-Napoca, având în vedere că această clădire-simbol a orașului nu a mai beneficiat de fonduri în acest sens de o perioadă îndelungată de timp, dar și faptul că măsura este oportună în contextul reamenajării întregii Piețe Lucian Blaga.
  • Intervenții specializate la platforma de depozitare a gunoaielor Pata Rât, în vederea
    combaterii rozătoarelor și a păsărilor care se hrănesc de acolo, ținând cont de faptul că păsările migrează cu ușurință, riscând să pună în pericol sănătatea locuitorilor municipiului.
  • Dotarea fiecărui sediu al primăriei, care are ghișee pentru public, cu un xerox la care să aibă acces, contra-cost, orice cetățean.
  • Amplasare în zona centrala în perioada primavară-toamnă a unui sistem de parcare pentru motociclete și scutere, pe modelul marilor capitale europene.

De asemenea, grupul PSD+ALDE, a mai solicitat:

  • Asumarea publică de către primarul Emil Boc a rezolvării situației dificile a elevilor de la Școala „Iuliu Hațieganu", situație reclamată de mai bine de 4 ani, prin rezolvarea problemei juridice a terenului școlii și demararea unei construcții de 2-3 etaje destinate sălilor de clasă și 2-3 niveluri de parcare subterană, în cazul în care negocierile în vederea achiziționării clădirii limitrofe unității de învățământ vor eșua.
  • Prezentarea punctuală a modului în care a fost respectat planul de investiții pentru anul 2017, prin menționarea fiecărui punct din listă cu status.
  • Detalierea proiectului Cluj Innovation City (total sume cheltuite până în prezent, total fonduri necesare pentru finalizarea proiectului)".
Comenteaza