Proiectul blocurilor între case, asaltul final

Proiectul blocurilor între case, asaltul final
Un proiect amânat de consiliul local şi întors în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism dă săptămâna aceasta ultimul asalt.

Proiectul blocurilor între casele de pe strada Aiudului ar putea reveni în consiliul local. Joi este ultima şedinţă din actualul mandat al deliberativului, precedată, miercuri, de o şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). La ambele se va discuta, probabil, despre imobilele din Someşeni.

Proiectul imobiliar a fost dezbătut de două ori în consiliul local şi, tot de două ori, în sala de sticlă au venit să se opună locuitorii din zonă, care se plâng că noii vecini vor da peste cap traficul rutier. Ei demonstrează cu opinii de specialişti şi fotografii că strada lor este deja foarte aglomerată, că ieşirea în Traian Vuia este dificilă, la orele dimineţii, şi că apariţia câtorva zeci de maşini noi ar reprezenta un dezastru. În plus, argumentează să reţelele edilitare nu fac faţă nici în prezent, iar fără modernizarea acestora nu este posibil să apară pe stradă alte locuinţe. La dosar există trei petiţii semnate de peste 80 de persoane, prin care se solicită blocarea proiectului.

La prima apariţie pe ordinea de zi, proiectul a fost amânat, iar primarul Emil Boc a propus o „descălecare" a deliberativului în strada cu pricina (până la urmă, doar doi consilieri au mers să vadă situaţia din teren); la a doua apariţie, edilul şef a propus ca documentaţia să se întoarcă la CTATU. Preşedintele CTATU este chiar Boc, iar miercuri proiectul din Someşeni revine în atenţia sa şi a specialiştilor din comisie. De acolo, actele ar putea fi promovate rapid pe ordinea de zi a şedinţei de CL de joi, mai ales că alegerile s-au încheiat şi politicienii nu (mai) sunt atenţi ce votează. Motivul acestei viteze de Formula 1 este că, în câteva zile, intră în vigoare noul plan urbanistic general (PUG), care este mult mai puţin permisiv. Şi aici apare o întrebare la care ar trebui să răspundă administraţia locală: de ce să permiţi cuiva să construiască ceva ce contravine cu viziunea nouă, modernă a oraşului?

Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului s-a alăturat locuitorilor de pe strada Aiudului. „Sunt mai multe nereguli cu acest proiect. În primul rând, nu există un studiu de circulație (prevăzut în norme metodologice GM 009-2000). Apoi, nu este legal să se întocmească plan urbanistic de detaliu (PUD); trebuia să se întocmească plan urbanistic zonal, pentru că se reglementează străzi. Iar cel mai important lucru este că nu există o motivare corectă (coerentă) pentru ca să se construiască blocuri între case", a declarat Elek Levente, preşedintele asociaţiei.

Elek a identificat şi un viciu de procedură. El afirmă că proiectantul blocurilor de pe strada Aiudului, Cristian Morar, nu ar avea dreptul legal să semneze planșe de urbanism, deoarece nu este arhitect, ci inginer. ZIUA de CLUJ a consultat Registrul Urbaniştilor şi România şi, într-adevăr, proiectantul bădăran, care i-a jignit pe oamenii de pe strada Aiudului, nu figurează. „Este o jignire să copiaţi de la alţii ceea ce nu înţelegeţi şi să permutaţi prin diverse notificări aceleaşi trei întrebări penibile", le-a transmis Morar, patronul Attitude Plus SRL, nemulţumiţilor din zonă.

Cele trei blocuri S+P+3E ar urma să aibă 84 de apartamente. Dezvoltator este societatea Domus Urban Construct SRL.

Comenteaza