Proiectul crematoriului uman din Mănăştur naşte şi acum nemulţumiri. Activitatea nu e reglementată legal VIDEO

Proiectul crematoriului uman din Mănăştur naşte şi acum nemulţumiri. Activitatea nu e reglementată legal  VIDEO
Proiectul crematoriului uman din cartierul Manastur naşte în continuare nemulţumiri. Mai multe familii din zonă au cerut Agentiei Regionale de Mediu sa nu acorde aviz favorabil proiectului din cauza noxelor degajate în atmosferă. Disputa va continua şi săptămâna viitoare, când la Cluj va fi organizat un marş de protest împotriva contruirii crematoriului.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului, contestaţiile locuitorilor din zonă vor fi luate în calcul la decizia eliberării sau nu a acordului de mediu. Specialiştii spun că au o mare problema în luarea deciziei finale : lipsa oricărei reglementări a activităţii de incinerare umană la nivelul Uniunii Europene.

Rodica Morar, şef birou reglementări ARPM, spune că nu există o legislaţie românească care să se refere la activitatea de incinerare. "Nu se autorizează, conform legilor existente în România", spune ea.

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu spun că raportul de evaluare a impactului a fost elaborat folosindu-se ca repere reglementări din Statele Unite ale Americii şi din Anglia.

Viitorii vecini ai crematoriului se tem, însă, că le va fi afectată sănătatea. "Ştiu, că eu, de loc, sunt din zona Dejului şi este tot aşa ceva pentru oase şi îi foarte toxic când se dă drumul la gaze", spune unul dintre cei care locuiesc în zonă. Vezi ce spun şi alţi locatari, în materialul video.

În Cluj-Napoca a mai existat un crematoriu uman, pe strada Victor Babeş, dar acesta nu mai funcţionează de foarte mulţi ani. Mai mult, în acest moment nici incineratoarele de deşeuri biologice ale spitalelor clujene nu mai sunt autorizate.

Singurul crematoriu uman aflat în funcţiune în România se află în Bucureşti.

Reporter: Valentin Mălăescu
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza