Proiectul noii piste a aeroportului, boicotat din nou de Romstrade
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 16 Aug 2011, 00:13
- Administraţie
- Ascultă știrea

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca se confruntă cu un nou blocaj în proiectul noii piste de aterizare-decolare, după ce societatea Romstrade a contestat rezultatul licitaţiei de atribuire a contractului de lucrări. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a avertizat că va acţiona în instanţă societatea Romstrade pentru a solicita despăgubiri dacă se va dovedi că plângerea făcută la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) este neîntemeiată.
CNSC are la dispoziţie 20 de zile pentru a oferi un răspuns cu privire la contestaţia formulată de societatea Romstrade. "Cei de la Romstrade consideră că valoarea propusă de societăţile desemnate câştigătoare ar fi nejustificată. Din păcate, tot ce putem face este să aşteptăm soluţia CNSC. În 8 august s-a depus contestaţia, sper ca până spre finele lunii să primim un răspuns", a afirmat directorul aeroportului, David Ciceo. "Eu sper că vom reuşi totuşi să semnăm contractul pentru noua pistă luna viitoare, pentru a demara lucrările în cel mai scurt timp", a declarat preşedintele CJ, Alin Tişe.
Liderul judeţean s-a arătat extrem de nemulţumit de reacţia celor de la Romstrade şi a afirmat că nu înţelege cum mai pot contesta încă o dată rezultatele comisiei de licitaţie. "În cazul în care se va dovedi că suntem blocaţi nejustificat şi CNSC ne va da câştig de cauză, îi voi acţiona în instanţă pe cei de la Romstrade, pentru a le cere despăgubiri", a susţinut Tişe. Licitaţia pentru construcţia primilor 1.200 de metri din noua pistă a aeroportului a fost adjudecată de consorţiul Construcţii Napoca SA - Icco Systems - Geo Arc SRL Otopeni, care a propus suma de 137.808.522 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), echivalentul a 32.436.982 de euro, sumă la care se adaugă TVA. În momentul deschiderii documentaţiilor de licitaţie, cea mai avantajoasă ofertă financiară aparţinea consorţiului Cooperativa Edille Appennino - Airport Management Consultancies, care a avansat un cost de 127.410.080 de lei. Consorţiul Construcciones Sanchez - Dominguez Sando SA - SC Delta A.C.M. 93 SRL - Drum Concept SRL a propus ca lucrările să fie efectuate pentru 131.655.566 de lei.
Oferta câştigătorului declarat, consorţiul Construcţii Napoca SA - Icco Systems - Geo Arc SRL Otopeni, se clasa doar pe locul 3 în această listă. Grup 4 Instalaţii - Sc Sylc Con Trans SRL a avansat o cifră de 152.449.061 de lei, în vreme ce Romstrade şi subcontractorii Irimat Com SRL şi Uti Instal SRL se clasa doar pe locul 5, cu o propunere financiară de 155.362.652 de lei. Următorii clasaţi au fost Impresa Pizzarotti & C.SpA - Impresa Cavalleri Ottavio SpA, care au propus o sumă de 162.129.066 de lei. La finalul licitaţiei au rămas valabile însă doar două oferte.
Este vorba de cele înaintate de consorţiul condus de Napoca SA şi de cel al Romstrade, ceilalţi patru ofertanţi fiind descalificaţi din diverse motive. Romstrade, asocierea Cooperativa Edile Appenino - Airport Management Consultancies, respectiv asocierea Construciones Sanchez-Dominguez Sando - Delta Antrepriză de Construcţii Montaj - Drum Concept SRL au contestat decizia comisiei de licitaţie de a atribui contractul asocierii conduse de Napoca Construcţii. Conform CNSC, asocierea condusă de Construcciones Sanchez şi-a retras contestaţia, iar reclamaţia Romstrade a fost acceptată. În consecinţă, aeroportul a fost nevoit să reevalueze oferta asocierii conduse de Napoca Construcţii. Rezultatele au fost aceleaşi însă, consorţiul condus de Construcţii Napoca fiind declarat câştigător al licitaţiei. Oferta financiară propusă de consorţiul Romstrade este cu mult mai mare decât cea a Napoca Construcţii. "Atât timp cât şi-au justificat oferta financiară, nu exista nici un motiv pentru ca acest consorţiu condus de Napoca să nu fie declarat câştigător", a spus Tişe.