Propuneri pentru Primăria Cluj-Napoca și UBB: cel mai lung pietonal din cartierul Mănăștur, cu numele de Aleea Grădinilor Comunitare

Propuneri pentru Primăria Cluj-Napoca și UBB: cel mai lung pietonal din cartierul Mănăștur, cu numele de Aleea Grădinilor Comunitare

Activiștii de mediu au câteva propuneri pentru municipalitate și UBB.

''Vedeți aici cele trei Someșului puțin cunoscute de clujeni: Someșul pe care îl cunoaștem cu toții, Someșul care era un braț secundar, ulterior lipit de Canalul Morii, și terasa Someșului, unde noi vedem potențialul celui mai lung pietonal din cartierul Mănăștur, cu numele de Aleea Grădinilor Comunitare. Ne-am bucura dacă primăria acceptă acest pietonal, iar UBB să accepte să fie renaturat Someșul secundar cu meandre, fără garduri și garaje. Suntem inspirați în propunerile noastre, ca în parcul Est, de Vasile Mitrea, probabil cel mai important urbanist clujean în secolul trecut. (Cluj-Napoca în proiecte 50 de ani 1960-2010, Vasile Mitrea, Emanoil Tudose, Aurelian Buzuloiu, Eugeniu Pănescu: Imprimeria Ardealul, 2011)'', scriu cei de la Someșul nostru. 

Amintim că, lucrările la malurile Someșului au fost fata la finalul anului 2023. 

957 arbori au fost plantați în cadrul acestui proiect. Din numărul total de arbori prevăzuți pentru plantare, pe tronsonul intrare Florești - pod Garibaldi sunt incluși 739 noi arbori, iar pe tronsonul Garibaldi - str. Horea, 218 arbori. La aceștia se adaugă arborii noi plantați în zona Sălii Sportului (101 arbori) și, mai departe pe cursul Someșului, cei din proiectele pentru Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura. Pe lângă copaci - specii adaptate la mediul urban, distribuite în funcție de tipul spațiului public - sunt incluși arbuști și zone de pajiști.

„Reîntoarcerea orașului cu fața la râu” este conceptul general care a stat la baza proiectului realizat prin concurs internațional de soluții - derulat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Lucrările se întind pe 146.500 mp; localizare: malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina și zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

Prin această investiție se urmărește:
- îmbunătățirea accesului la râu
- îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport
- amenajarea de spații verzi de calitate
- crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale - inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo.

În plus, investiția cuprinde și:
- iluminat public modern și eficient energetic
- mobilier urban adecvat
- stații de încărcare pentru (auto)vehicule electrice.

Valoare contract execuție lucrări: 116.529.465 lei cu TVA.
Executant: Asocierea ACI Cluj S.A. - Socot S.A. - Simacek Facility Services Ro S.R.L.
Finanțare: Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

De asemenea, civicii clujeni au cerut municipalității să includă în proiectul bugetului pentru anul acesta grădini comunitare. 

Comenteaza