Rampa de la Pata Rât: zid de 700 de metri ca să salveze centura

Rampa de la Pata Rât: zid de 700 de metri ca să salveze centura
Alin Tișe

Consiliul Județean (CJ) ridică un zid de beton ca să salveze centura Clujului de prăbușirea muntelui de gunoi.

 

În paralel cu construcţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), CJ a avut ca obiectiv închiderea vechii rampe de gunoi de la Pata Rât. Aceasta a devenit celebră după ce a alunecat spre centura Clujului, ameninţând să o rupă, şi a produs o uriaşă scurgere de levigat. Acum, preşedintele CJ, Alin Tişe, anunţă că proiectul este pe ultima sută de metri.

”S-a realizat stabilizarea și reluarea lucrărilor, așa că speranța noastră este ca până la finele anului să reușim închiderea rampei. Acesta este termenul optimist. O parte din rampă este într-o fază avansată, însă alunecarea terenului a întârziat proiectul foarte mult, iar specialiștii ne-au indicat care este soluția optimă”, a spus Tișe.

Constructorii au acoperit deja dealul de gunoi cu pământ, însă acum trebuie să salveze centura Clujului. Doi specialiști contractați de constructor și doi invitați de CJ s-au certat timp de trei întâlniri. Unii au propus piloți forați verticali, alții orizontali. Până la urmă s-a găsit o soluție de mijloc.

”Stabilizarea presupune ridicarea unui zid de sprijin din beton, care să protejeze centura. Vor fi două șiruri alternative de piloți forați, la 10 m adâncime, de 600 m, unii dintre ei verticali, unii oblici, pe o distanță de 700 m”, a subliniat președintele CJ. Optimismul său nu este împărtăşit de un reprezentant al constructorului. Omul de afaceri Ioan Aşchilean susţine că autorităţile nu s-au implicat suficient în proiect.

”Eu nu sunt implicat direct în partea executivă, sunt în acționariatul firmei, dar pot să vă spun că studiul de fezabilitate a fost realizat cu mari probleme și a afectat acest proiect. În plus, este o lipsă totală de implicare pozitivă a autorităților, o lipsă de colaborare între instituții. Am mari rezerve că proiectul va fi terminat în această toamnă”, a declarat Așchilean. CMID ar fi trebuit terminat în 2014. Tot până atunci urma să fie închis şi vechiul depozit.

Comenteaza