Video Licitația pentru tronsonul II al centurii Metropolitane a Clujului, sabotată din motive electorale? Boc: "Am un început de dovadă"

Licitația pentru tronsonul II al centurii Metropolitane a Clujului, sabotată din motive electorale? Boc: "Am un început de dovadă"

Actualul și viitorul primar al Clujului, Emil Boc, spune că singura ofertă neconformă depusă pentru executarea lucrărilor la cel de-al doilea tronson al centurii metropolitane ar fi putut fi un lucru premeditat, care să îl coboare în sondaje pe edil în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. 

"Am cumpănit mult asupra impactului acestei decizii. M-a afectat, da și evident că a fost folosită cu multă dezinformare, punându-se pe seama primarului că se anulează o astfel de licitație, când nu e treaba primarului. O să analizez și din punct de vedere tehnic, pentru că, acum uitându-mă retrospectiv, foarte multe lucruri care s-au întâmplat nu mi se mai par întâmplătoare. Adică, faptul că cineva vine singur la licitație, așteaptă evident să se parcurgă procedura, vi cu o ofertă cu 30% mai mare când legea îți permite un maxim de 15%, să aștepți ca această licitație să fie exact în buza alegerilor, să ataci la CNSC și CNSC-ul, care are termen minim de 30 de zile și, deobicei, dă o rezoluție după 40-60 de zile, să se pronunțe în 12 zile că se respinge, toate acestea înaintea alegerilor. Nu vreau să fiu acum suspicios, dar când îți calculezi când trebuie să se dea rezultatul și ăla să fie exact în începerea campaniei electorale, când să se dea rezoluția CNSC, exact în campania electorală, îți dai seama că ceva nu e tocmai normal acolo. Am un început de dovadă, cum se pune în drept. Ceva a fost parte a unui plan mult mai mare. A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar", a spus Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Amintim că, pentru tronsonul doi asocierea formată din firmele românești Con-A Operations (lider), Dimex-2000 Company, Concelex, împreună cu Hydrostroy AD (Bulgaria) și Automagistral-Pivden (Ucraina) a depus contestație la CNSC privind anularea licitației, dar a fost respinsă pentru că firma a depus o ofertă cu 30% decât prevede legea. MAI MULTE EXPLICAȚII AICI!

Urmează relansarea licitației pentru cel de-al doilea tronson al centurii metropolitane a Clujului. Documentația este în analiză în SEAP. Este a treia procedură, după ce a doua a fost anulată, iar la prima nu s-a prezentat nimeni.

"Eu cred că acuma o să fie mai multe firme. S-au adjudecat deja contractele mai ușoare prin PNRR și acum sunt mai multe firme disponibile'', a punctat Boc.

Lucrările au început la primul tronson 

Lucrările la primul tronson al Centurii Metropolitane au debutat vineri, 24 mai 2024, și trebuie finalizate până la finalul anului viitor. Atunci se vor realiza, pe strada Moților și Calea Mănăștur, benzi dedicate mijloacelor de transport în comun.

SC Viarom Construct SRL, în asociere cu SC Electrogrup SA a câștigat licitația pentru primul tronson al centurii, la valoarea de peste 92 de milioane de lei, fără TVA (18.4 milioane euro).Termenul de execuție este de 14 luni, plus 6 luni de proiectare. Au fost 6 ofertanți la această licitație. Așadar, în august 2025 ar trebui să avem șase benzi circulabile. MAI MULTE AICI!

Proiectul Centurii Metropolitane a Clujului are 100 de km, 35 de km de piste de biciclete, o valoare de 1.7 miliarde de euro. Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover, respectiv galerie cu forare subterană, și 20 de noduri.

Valoarea totală a investiției va fi de peste 8,65 de miliarde de lei cu TVA. Tonsonul I ajunge la peste 6,1 miliarde de lei cu TVA, iat tronsonul II la peste 2,5 miliarde de lei cu TVA.

Comenteaza