Răufăcătorii, mai uşor de prins. Municipalitatea achiziţionează un software de analiză criminalistică

Răufăcătorii, mai uşor de prins. Municipalitatea achiziţionează un software de analiză criminalistică
În Cluj, răufăcătorii vor putea fi mai uşor reperaţi de către oamenii legii. Primăria Cluj-Napoca va investi 20.000 de euro într-un sistem de analiză criminalistică. Prin noua achiziţie, municipalitatea urmăreşte creşterea eficienţei sistemului de supraveghere video a domeniului public.

 

Conform datelor furnizate în caietul de sarcini, municipalitatea pregăteşte achiziţionarea unui sistem hardware şi software necesar pentru consultarea şi valorificarea imaginilor de supraveghere de pe domeniul public în anumite situaţii impuse de obiectiv pentru investigarea, analizarea şi îmbunătăţirea calităţii acestor imagini sau efectuarea unor determinări cantitative pe imagini, care să conducă la identificarea unor persoane care săvârşesc fapte antisociale pe raza municipiului.

"Activităţile se vor desfăşura în municipiul Cluj-Napoca în zonele în care există infrastructură de supraveghere a domeniului public de către lucrători responsabili din partea primăriei pentru consultarea şi valorificarea, conform legii, a imaginilor de supraveghere de pe domeniul public, de către reprezentanţi tehnici ai societăţii comerciale care asigură mentenaţa sistemului, precum şi de către experţi criminalişti din cadrul laboratorului Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj", se arată în caietul de sarcini.

Noul sistem va avea un program stand-alone (independent) pentru investigarea forensic (criminalistică) a probelor de imagine, va permite realizarea de măsurători 3D, funcţie de detecţie de mişcare pentru selecţia automată a secvenţelor de interes şi va avea funcţii de editare şi de prelucrare a imaginilor.

Pentru achiziţionarea acestui soft, municipalitatea estimează achitarea unui preţ de 91.670 lei, (fără taxa pe valoarea adăugată), echivalentul a peste 20.000 de euro.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a implementat încă de anii trecuţi un sistem de monitorizare video a traficului rutier în principalele intersecţii din oraş, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă a cetăţenilor din municipiu.

Astfel, obiectivele de interes local sau de mobilier urban care sunt sistematic supuse vandalizărilor şi distrugerilor sunt supravegheate video timp de 24 de ore pe zi.

Structura acestui proiect a presupus realizarea unei reţele de telecomunicaţii la nivel de municipiu care să transmită imaginile captate din diferite puncte ale oraşului către un dispecerat, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă a locuitorilor municipiului.

 

Comenteaza