Reabilitarea străzii Făget, pe masa consilierilor locali. Costurile ajung la peste 20 de milioane de lei

Reabilitarea străzii Făget, pe masa consilierilor locali. Costurile ajung la peste 20 de milioane de lei
După ce în ultimii 10 ani nu a beneficiat de reparaţii sau lucrări de modernizare, strada Făget ar putea să capete un nou aspect. Bugetul reabilitării străzii se ridică la 20 de milioane de lei, urmând ca o parte din bani să provină din fonduri europene, iar restul de la bugetul local.

 

La şedinţa din 1 aprilie a Consiliului Local, pe masa aleşilor va ajunge hotărârea care vizează aprobarea bugetului şi a cheltuielilor legate de proiectul modernizării străzii Făget. Bugetul proiectului are o valoare totală de 20.155.149 lei, din care 2.559.703 lei reprezintă suma nerambursabilă, astfel că 17.595.445 lei ar urma să revină municipiului Cluj-Napoca.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii locali, municipiul Cluj-Napoca se obligă să asigure resursele financiare, costuri eligibile, neeligibile, inclusiv costurile conexe proiectul, necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumentele structurale.

Modernizarea străzii Făget a fost adusă în discuţie de o bună perioadă de timp, întrucât un prim proiect care viza reparaţia străzii a ajuns în CL în şedinţa din octombrie 2013, când din valoare totală a proiectului, suma de 19.752.046 reprezenta bani nerambursabili. Conform informaţiilor oferite de autorităţile locale, proiectul modernizării a fost depus spre finanţare din municipiul Cluj-Napoca, în calitate de solicitant, în februarie 2014, având ca obiectiv general crearea infrastructurii de transport urban în cadrul Zonei Metropolitane Cluj.

Proiectul a fost acceptat spre finanţare, dar semnarea efectivă a constractului a fost amânată din cauză că plafonul corespunzător alocării maxime pentru polul de creştere Cluj-Napoca a fost depăşit, proiectul fiind trecut pe lista de rezervă până la găsirea finanţării. „Pe cale de consecinţă, UAT Cluj-Napoca a întreprins diligenţele pentru diminuarea valorii contractelor de finanţare pentru proiectele aflate în implementare, acestea rezultând din economiile realizate în urma procedurilor de achiziţie publică în vederea atribuirii contractelor de lucrări şi prestări servicii", se specifică în documentul hotărârii de consiliu.

Aşadar, în momentul de faţă, suma nerambursabilă acordată prin contractul de finanţare este de 2.559.703 lei, reprezentând 12,70% din valoarea eligibilă a proiectului. Totodată, în proiect se specifică faptul că, pe măsura identificării de economii la nivelul Programului Operaţional Regional 2007-2013, valoarea eligibilă nerambursabilă ar putea creşte până la valoarea eligibilă nerambursabilă maximă, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Strada Făgetului se află în partea de sud a municipiului, porneşte din Calea Turzii, la 5 km de centrul oraşului şi continuă spre comuna Ciurila şi spre satele aparţinătoare. Strada se suprapune cu drumul judeţean DJ 107R, kilometrul 3+024 fiind limita până la care este administrată de municipiul Cluj-Napoca.

Comenteaza