Reîncep lucrările la centura de diamant
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 03 Sep 2012, 01:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
După un blocaj de mai bine de un an, lucrările la centura Vâlcele - Apahida vor fi reluate oficial de firma Keller, cea care se angajase să gireze pentru constructorul maghiar Nemzetkozi Vegyepszer, în contractatul semnat iniţial pentru acest proiect. Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, a explicat că firma Keller se va ocupa în primul rând de lucrările de consolidare, în timp ce pentru partea de carosabil va fi responsabil un alt asociat, firma Diferit. În câteva luni, centura Vâlcele-Apahida ar putea fi, astfel, întregită, susţine Eugen Cecan.
Pe moment, disputa Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj (DRDP), cu reprezentanţii firmelor angajate să finalizeze proiectul centurii Vâlcele-Apahida s-a închis. Chiar dacă DRDP nu renunţă să ceară în instanţă plata unor prejudicii de la firma maghiară Vegyepszer, cel puţin a căzut la o înţelegere cu firma care i-a girat iniţial pe maghiari. "Am convenit cu firma Keller Geotehnica să continuăm lucrările aşa cum de altfel era prevăzut în contractul pe care îl aveam semnat cu maghiarii de la Vegyepszer. Am trimis toată documentaţia şi la Autoritatea Naţională pentru Reglemntarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). În câteva zile, după ce vom avea semnat acordul, voi putea oferi detalii şi despre noul nostru angajament financiar. Cert este că firma Keller va continua lucrările atât pentru consolidarea versantului, cât şi pentru asfaltarea celor aproximativ 3 km de centură ce au rămas nefinalizaţi. Keller va lucra cu cel de-al doilea partener din contract, firma Diferit", a menţionat directorul DRDP, Eugen Cecan.
Iniţial, firma maghiară Vegyepszer avea contractat pentru această porţiune de la km 4,6, suma de 16 milioane de euro, ce viza inclusiv lucrările de consolidare a versantului. Firma a intrat însă în procedură de insolvenţă şi nu a mai reuşit să-şi achite plăţile faţă de subcontractori. Totodată, maghiarii au acuzat faptul că aveau mai multe lucrări executate şi nedecontate de statul român şi că acesta ar fi fost motivul pentru care, la rândul lor, nu ar fi putut efectua mai departe plăţi către firmele subcontractate. În replică, DRDP s-a arătat de asemenea nemulţumită de prestaţia firmei maghiare şi i-a deschis proces, cerându-i plata unor prejudicii de 4,4 milioane de euro. Firma Keller, care gira contractul semnat cu Vegyepszer, avea de asemenea pretenţii financiare de la acest partener. În prezent s-a ajuns la conciliere, astfel că lucrările vor fi duse mai departe de către Keller (cu subcontractorii săi), în baza unui nou angajament, ceea ce nu înseamnă că DRDP Cluj renunţă şi la procesul de recuperare a prejudiciului.
Pe de altă parte, şeful DRDP, Eugen Cecan, a explicat că, în privinţa noii înţelegeri cu firma Keller, ce face obiectul unui nou contract, va fi în măsură să furnizeze date atât legate de angajamentul financiar, cât şi în privinţa calendarului de lucrări, în cel mai scurt timp. În principiu, DRDP are în plan ca până la începutul anului viitor, centura să fie reîntregită. Conform vechiului contract, lucrările la această centură urmau să fie finalizate încă din luna iunie. Constructorul a abandonat însă şantierul încă din decembrie anul trecut. Lucrările executate până în acel moment pentru consolidarea versantului de la km 4,6 au fost compromise din pricina alunecărilor de teren. Inclusiv zidul de protecţie al versantului este rupt în mai multe zone.