S-a decis! Poliția va putea ridica mașinile parcate ilegal pe trotuar

S-a decis! Poliția va putea ridica mașinile parcate ilegal pe trotuar

Deputaţii au adoptat, miercuri, o propunere legislativă care permite Poliţiei Rutiere ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 64 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în sensul instituirii posibilităţii poliţiei rutiere de a dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, fiind eliminată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

Iniţiativa legislativă instituie posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar fără condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

„Acest proiect, iniţiat în 2019 pentru a corecta o inadvertenţă din Codul rutier, a fost cerut de primari de toate culorile politice, care s-au confruntat şi se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: blocarea utilizării trotuarelor. Sunt oameni în vârstă, persoane cu dizabilităţi, mame şi copii mici nevoiţi să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini. Au fost inclusiv cazuri grave când pompierii nu au putut ajunge să stingă un incendiu din cauza acestor autovehicule parcate ilegal. Iar Poliţia rutieră nu a putut înlătura aceste maşini în interpretarea legii de până acum. Trebuie să înţelegem că oraşele sunt pentru toţi, şi pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilităţi, categorii care nu trebuie să fie ostracizate şi împiedicate să poată folosi străzile din oraşele în care trăiesc”, a declarat Cătălin Drulă, inițiatorul proiectului.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, iar proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Comenteaza