S-a mărit şi încă zdravăn! Ce impozit pe locuinţă vei plăti în 2016 - TABEL

S-a mărit şi încă zdravăn! Ce impozit pe locuinţă vei plăti în 2016 - TABEL
Primarul Emil Boc a dezvăluit că impozitele pe clădiri vor creşte semnificativ de la 1 ianuarie. ZIUA de CLUJ vă arată cu cât se vor mări la case, respectiv la apartamente cu 1, 2, 3 şi 4 camere.

Sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare va fi modificat substanțial din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de destinația clădirii, adică rezidențială sau nerezidențială, și nu în funcție de deținătorul ei (persoană fizică sau persoană juridică), cum se întâmplă în prezent. Schimbarea modului de impozitare va duce la creșterea și de până la zece ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuințe sunt folosite în scopuri comerciale și nu pentru locuit.

Accent pe destinaţia clădirii, nu pe proprietar

Ministerul Finanțelor explica anul trecut că, prin aplicarea unui calcul unitar pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial, atât de firme, cât și de persoane juridice, va fi promovat un tratament corect pentru mediul de afaceri, urmând a fi eliminat tratamentul fiscal discriminatoriu dintre persoanele fizice și juridice care folosesc o clădire în același scop, respectiv realizarea unei activități economice.

Impozitul datorat de persoanele fizice, va fi calculat, din 2016, în funcție de destinația clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal. Valoarea impozabilă se va ajusta în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Boc: „Un cadou otrăvit al Guvernului"

Despre creşterea impozitelor locale a vorbit şi primarul Emil Boc. „Guvernul a dat nişte cadouri otrăvite cu codul acesta fiscal nou. A mărit taxele locale, la impozitul pe case, pe apartamente, cu aproximativ 24% de la 1 ianuarie. Taxele vor creşte prin simpla aplicare la noul cod fiscal. Simpla aplicare a codului fiscal nou, fără ca noi să ne atingem de impozite şi taxe, creşte cuantumul impozitului prin modificarea coeficienţilor la care se calculează taxele, care au fost măriţi. Coeficientul de corecţie la calculul suprafeţelor constituite la blocurile rezidenţiale creşte de la 1,2 la 1,4%, fapt ce generează o creştere cu circa 17% a impozitului pe clădiri. Valoarea impozitului pe clădirile rezidenţiale creşte de la 935 de lei/metru pătrat la 1000 de lei/metru pătrat, ceea ce generează o creştere de 7%, iar la imobile nerezidenţiale, deci la clădiri de birouri, impozitul creşte de aproximativ 5-7 ori. Prevederea a trecut neobservată, dar mi-a semnalat-o direcţia fiscală de la primărie", a spus primarul Clujului.

„Atenţie mare fraţilor, cei care aveţi firme"

Emil Boc le-a dat un sfat şi celor care au sedii de firmă în apartamente. „Atenţie mare fraţilor, cei care aveţi firme, trebuie până în 29 februarie 2016 să se facă inventarierea tuturor firmelor care funcţionează în apartamente, în clădiri de locuit şi acolo va creşte impozitul foarte mult. Trebuie să mergi, să faci o expertiză (dacă în ultimii cinci ani nu ai făcut), a valorii spaţiului respectiv. Chiar dacă într-un apartament ai o singură cameră dedicată firmei îţi va creşte impozitul foarte mult. Dacă nu depui până în 29 februarie, sunt nişte amenzi foarte consistente. Îi sfătuiesc încă de pe acum pe cei care au firme în blocuri, în clădiri de locuit, să-şi facă expertizele ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România n.r.) cu privire la spaţiu, pentru că vor intra în criză de timp anul viitor şi vor plăti amenzi pe noul cod fiscal", a subliniat edilul şef al Clujului.

ZIUA de CLUJ vă prezintă în tabel modul în care vor creşte impozitele în 2016. Calculul este realizat de direcţia fiscală a primăriei.

 

Image and video hosting by TinyPic

Comenteaza