S-au semnat acordurile pentru autobuzele electrice: într-un an şi jumătate, ar trebui să circule prin Cluj

S-au semnat acordurile pentru autobuzele electrice: într-un an şi jumătate, ar trebui să circule prin Cluj
Achiziţionarea mult anunţatelor autobuze electrice intră în linie dreaptă. În acest sens, la primăria Cluj-Napoca s-au semnat astăzi două acorduri, unul de proiect - între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Finanţelor, pe de o parte, respectiv Ambasada Elveţiei, de cealaltă parte - iar altul de implementare, între municipalitatea clujeană şi Ministerul Finanţelor.

Noul parteneriat  presupune cumpărarea a zece autobuze electrice, înlocuirea şi modernizarea reţelei de iluminat public prin tehnologia LED, proiect în care sunt incluse două clădiri ale primăriei şi 22 de străzi, şi reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ, care prevede reabilitarea a două licee, Coşbuc şi Sigismund Toduţă.

"Noul proiect va duce la creşterea calităţii vieţii, la Cluj", a subliniat primarul Emil Boc.

Valoarea totală a proiectelor este de 11 milioane de franci elveţieni, dintre care pentru autobuze se alocă 7,5 milioane de franci. 15% din bani şi sumele neeligibile provin de la Primărie.

"La Cluj au fost atrase un număr mai mare de proiecte din fonduri elveţiene decât în restul ţării; cea mai mare parte a sumei dedicate României de guvernul elveţian vine la Cluj. Prin achiziţia autobuzelor electrice, Clujul va fi la nivelul oraşelor Geneva şi Berna din Elveţia", a spus ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet. 

Proiectul prevede cumpărarea a zece autobuze electrice, a unor staţii de încărcare rapidă pentru timpul zilei şi a unor staţii de încărcare lentă, pentru timpul nopţii.

Din partea MDRAP a venit la Cluj secretarul de stat Sirma Caraman, care habar nu a avut care este perioada de implementare a proiectului. "Sper ca în doi ani să vedem autobuzele circulând prin Cluj", a spus doamna Caraman. Primarul Emil Boc a intervenit şi a precizat că proiectul se încheie în 18 luni.

"Cele 10 autobuze vor fi scurte, de 12 metri, şi vor face legături între cartiere, dar şi între aeroport şi gară. Scopul este ca în centru să avem mai puţine noxe. E important că va creşte calitatea serviciului de transport public", a afirmat directorul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag.

Din acest moment, Clujul poate pregăti licitaţia pentru cumpărarea autobuzelor electrice. Liviu Neag a afirmat pentru ZIUA de CLUJ că e posibil ca procedura de atribuire să aibă loc în luna septembrie.

Comenteaza