Scandalul crematoriului din Mănăştur a ajuns la tribunal

Scandalul crematoriului din Mănăştur a ajuns la tribunal
Firma RDK Cremation, care voia să construiască un crematoriu uman în cartierul clujean Mănăştur, a dat în judecată Consiliul Local, solicitând anularea hotărârii prin care s-a revocat asocierea dintre municipalitate şi societatea comercială.

Litigiul dintre RDK Cremation şi Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca se judecă la Tribunalul Cluj, primul termen urmând să aibă loc în 22 iunie. Firma RDK Cremation cere anularea hotărârii nr. 1 din 19 ianuarie 2012, prin care CL Cluj-Napoca a revocat asocierea cu această societate comercială, în urma protestelor unui grup de clujeni, susţinuţi de Biserica Ortodoxă şi de unii politicieni. Totodată, reprezentanţii RDK Cremation s-ar putea să ceară despăgubiri pentru amenajările pe care susţin că le-au făcut în vederea demarării investiţiei.

"Este un proces pe rol, nu avem ce declara. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. În ceea ce priveşte despăgubirile, încă nu avem o sumă", a spus un bărbat care a răspuns la numărul de telefon al firmei, susţinând că este "unul dintre asociaţi".

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că vor avea parte, în acest proces, şi de sprijinul protestatarilor care au ieşit în stradă în iarnă pentru a opri construirea crematoriului în zona în care locuiesc. "Vom fi susţinuţi de comunitate. Acei oameni care au protestat şi s-au opus construirii crematoriului vor face o cerere de intervenţie în proces. Motivul pentru care nu s-a construit acel crematoriu şi pentru care s-a revocat o hotărâre de CL e tocmai opinia publică. Aşadar, vom avea alături de noi oamenii care au protestat şi avem încredere că instanţele vor menţine decizia noastră de revocare a acelei hotărâri de CL prin care s-a făcut asocierea", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

CL Cluj s-a asociat în octombrie 2011 cu RDK Cremation, firmă care urma să deschidă un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur. Incineratorul urma să fie amenajat în capela de la intrarea în grădina cimitirului, aflată în proprietatea primăriei. Unul dintre motivele pentru care a fost acceptată asocierea este faptul că municipalitatea nu avea fonduri pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează capela şi că societatea care ar fi amenajat incineratorul s-ar fi ocupat şi de modernizarea capelei.

Primăria a pus la dispoziţia RDK Cremation capela de 516 mp din incinta cimitirului, iar societatea s-a obligat să realizeze un crematoriu uman pe cheltuială proprie, plus să plătească municipalităţii o cotă de asociere de 15.000 de lei pe an. În plus, societatea trebuia să realizeze drumurile de acces, să asigure racordarea spaţiului la utilităţi şi să achite lunar contravaloarea acestora după finalizarea investiţiei. Mai mult, prin contract, societatea se obliga să incinereze gratuit 40 de decedaţi, cu statut de caz social, pe an. Durata asocierii a fost fixată la 49 de ani, iar potrivit contractului, societatea se obliga să finalizeze crematoriul în decurs de un an.

 

Comenteaza