Se face centura de sud Floreşti-Cluj. Banii vin exclusiv de la floreşteni! Când ar trebui să fie gata

Se face centura de sud Floreşti-Cluj. Banii vin exclusiv de la floreşteni! Când ar trebui să fie gata
Primarul Horea Şulea a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea centurii, iar în perioada următoare primăria va lua un credit pentru execuţia lucrării. Primarul spune că centura va costa maxim 7 milioane de euro. Floreştiul nu primeşte nici un ban de la Guvern.

Licitaţia pentru proiectare a fost câştigată de o firmă din Bucureşti, pentru suma de 129.997 de lei plus TVA, iar termenul maxim de realizare a proiectului este de 6 luni. În perioada următoare Primăria Floreşti va demara procedurile pentru obţinerea unui împrumut din care vor fi suportate costurile efective de contrucţie a centurii. Primarul Horia Şulea estimează că lucrările ar putea începe, dacă timpul permite, chiar în această toamnă, şi ar putea fi finalizate în luna septembrie 2015.

Drumul de legătură dintre Floreşti şi Cluj ar urma să aibă 4,3 km, inclusiv cu 2 bretele de legătură spre Metro şi Polus. Traseul va începe pe strada Cetăţii, va trece prin spate pe la Metro, Polus şi unitatea militară şi va face joncţiunea , complet pe sol, fără viaducte, cu municipiul Cluj Napoca, în zona adiacentă depoului de tramvaie din Mănăştur, pe drumul Sfântul Ioan. În total vor exista 7 puncte de legătură cu DN1 Cluj - Oradea.

Drumul va avea câte o bandă pe sens, plus trotuare

Potrivit Primăriei, centura va rezolva marea problemă a traficului dintre Floreşti şi Cluj. Potrivit ultimului recensământ, în Floreşti locuiesc circa 22.000 de oameni. Primarul Horia Şulea spune însă că numărul locuitorilor din comună a ajuns chiar la 30.000 de locuitori. Majoritatea acestor oameni se duc în fiecare dimineaţă spre Cluj, la serviciu la şcoli şi grădiniţe. Din studiile cerute de primărie, zilnic, între orele 06.30-08.30, pe direcţia Floreşti Cluj circulă cam 15.000 de maşini iar în sens invers cam 10.000 de maşini. Singurul drum de legătură este drumul naţional , care a fost lărgit considerabil, dar, chiar şi aşa, aglomeraţia este foarte mare.

Primăria Cluj va participa şi ea la proiect, dar doar pentru cei 80 de metri care traversează municipiul şi va reasfalta strada Sfântul Ioan.

Marea durere a primarului din Floreşti este faptul că guvernanţii nu dau nici un ban pentru centură, deşi ea nu este doar un obiectiv de interes local. „Dacă se întâmplă ceva pe DN între Cluj şi Floreşti, practic circulaţia spre Oradea şi Cluj este blocată. Cred că este un obiectiv de interes naţional să existe şi o altă şosea pe care să poată fi deviat traficul dacă este nevoie. Poate după ce începem lucrările vor veni şi alţii alături de noi", afirmă primarul Horea Şulea.

O comisie a CNADNR a fost prezentă anul trecut în Floreşti pentru a analiza problema traficului, unde s-a discutat şi despre susţinere financiară pentru această centură sudică, care va lega Floreştiul de muncipiul Cluj-Napoca. Dar totul a rămas la nivel de discuţii.

 

Comenteaza