Se modernizează sistemul de iluminat stradal în două comune din Cluj

Se modernizează sistemul de iluminat stradal în două comune din Cluj

Consiliul Județean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare pentru eficientizarea energetică a sistemelor de iluminat stradal public aflate pe raza comunelor Panticeu și Negreni.  

Astfel, în ceea ce privește comuna Panticeu, investiția prevede modernizarea sistemului de iluminat public, prin înlocuirea cu lămpi tip LED a tuturor aparatelor de iluminat existente pe raza localităților componente: Panticeu, Dârja, Sărata, Cătălina și Cubleșu Someșan. De asemenea, va fi implementat și un sistem automatizat de scădere a consumului, prin reducerea fluxului luminos în anumite intervale orare în care traficul auto și prezența pietonilor sunt scăzute.

De asemenea, în ceea ce privește comuna Negreni, este vizată înlocuirea aparatelor vechi de iluminat cu lămpi ce folosesc tehnologie tip LED, ce vor fi montate pe stâlpii existenți. Localitățile vizate de această investiție sunt Negreni și Bucea, respectiv tot aliniamentul drumului național DN 1 – E60, aflat pe raza comunei Negreni.

Ambele proiecte, ce vizează montarea a sute de noi corpuri de iluminat tip LED, sunt demarate de către autoritățile locale. De asemenea, în ceea ce privește finanțarea acestora, primăriile vizează obținerea de granturi prin intermediul Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Utilizarea LED-urilor va reduce considerabil cheltuielile de întreținere a rețelei de iluminat stradal, având în vedere că un astfel de bec are o durată de funcționare de cca. 100.000 de ore. Ba mai mult, în acest fel se va diminua numărul de accidente și incidente produse în timpul nopții, îmbunătățind în acest fel nivelul de securitate socială.

Comenteaza