Se poate construi pe terenul fostului Ștrand Municipal din Cluj-Napoca
- Scris de Anca Mureşan
- 11 Sep 2024, 10:52
- Administraţie
- Ascultă știrea
Unita Turism va putea construi pe terenul de circa 8.300 de metri pătrați pe care a funcționat fostul ștrand municipal din Parcul Central Cluj-Napoca, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Timișoara. Proprietarul ar putea ridica în această zonă o clădire de până la 6 etaje.
În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din 12 septembrie 2024, consilierii locali urmează să pună în aplicare sentința din 2022 a Curții de Apel Timișoara și să modifice Planul Urbanistic General în ceea ce privește încadrarea terenului de peste 8.000 de metri pătrați. Propunerea este ca terenul să primească încadrarea UTR ZCP_Et (ZONĂ DE ACTIVITĂŢI ECONOMICE CU CARACTER TERŢIAR), iar investitorul este obligat să facă un Plan Urbanistic Zonal dacă dorește să construiască.
Amintim că, în februarie 2024, ZIUA de CLUJ scria că, Curtea de Apel din Timiș a dat câștig de cauză proprietarului terenului, firmei Unita Turism Holding, asta deși în Planul Urbanitic General suprafața de 8.000 mp apare ca zonă verde. Unul dintre motivele pentru care s-a pierdut procesul a fost că acesta nu a fost inclus în registrul spațiilor verzi. Culmea e că, inițial, Tribunalul Timișoara a dat câștig de cauză municipalității clujene.
Potrivit presei locale, în ședința comisiei de urbanism a Primăriei de marți, 13 februarie 2023, arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, le-a cerut urbaniștilor o părere despre unitatea teritorială de referință în care ar trebui încadrată parcela de circa 8.000 de metri pătrați, pentru a deveni construibilă.
Soluția Curții de Apel Timișoara, 11 noiembrie 2023: ''Dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 493/22.12.2014 privind aprobarea documentaţiei „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, („HCL nr. 493/2014 sau PUG Cluj-Napoca”) în ceea ce priveşte încadrarea funcţională a parcelelor înscrise în Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 263036, nr. cadastral 263036 şi Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 324982, nr. cadastral 324982, în Unitatea Teritorială de Referinţă: Zonă Construită Protejată - Zonă Verde -Scuaruri, Grădini, Parcuri Publice („UTR ZCP_Va”); - respinge în rest acţiunea reclamantei Unita Turism Holding S.A. Ia act că reclamanta a precizat că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Definitivă''.
Ștrand până în '90, blocuri de 20 de etaje cerute după
Ștrandul Municipal era situat vizavi de Cluj Arena, unde erau amenajate trei bazine, cel mare având trambulină. După Revoluție, ștrandul a mai funcționat circa 10 ani, iar apoi a devenit ”nerentabil”. În loc s-au propus blocuri de 20 de etaje, care nu au primit unda verde de la municipalitate.
Proprietarul terenului este Unita Turism Holding, dar compania a închiriat terenul. Chiriașul Mirela Beauty Solutions a făcut în 2018 un plan de redeschidere a ștrandului. Proiectul semnat de SAA Selart Proiect propune păstrarea celor trei bazine. Pentru punerea lor în funcţiune sunt însă necesare lucrări de reparaţii la nivel de instalaţii. Proiectul mai prevedea amenajare peisageră, dar şi amplasarea de locuri de joacă pentru copii, dotări pentru ştrand, zonă de mese cu elemente de mobilier urban. Se propun: zonă de joacă, de alimentaţie publică, zonă de bazine, de şedere (şezlonguri şi hamace), zonă de servicii (vestiare, duşuri, grupuri sanitare) şi zonă de administrare.
De asemenea, viceprimarul Dan Tarcea susţinea că s-au purtat negocieri pentru achiziția terenului de către municipalitate, dar ca persoanele private nu au dorit acest lucru.
Încă un proces Unita-Primărie
Unita Turism Holding SA, cu sediul în Timișoara, deține și Hotelul Belvedere. Firma s-a arătat nemulțumită de despăgubirile de peste 22,3 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro) oferite de administrația locală în urma exproprierii a două parcele de teren cu o suprafață totală de 3,1 ha de pe Cetățuie. Societatea a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, dar e pierdut.