Video Șeful județului după ce Supercom a preluat CMID-ul: „A fost o întreagă telenovelă” / Când s-ar putea produce bani din gunoaie la Cluj

Șeful județului după ce Supercom a preluat CMID-ul: „A fost o întreagă telenovelă” / Când s-ar putea produce bani din gunoaie la Cluj
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Societatea Supercom va ridica gunoaiele clujenilor în următorii 10 ani. Tot compania bucureșteană a câștigat și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor, unde forul administrativ județean are planuri mari - vrea să transforme gunoaiele în bani.

Predarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor către Supercom a avut loc săptămâna trecută. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest proiect și a spus ce va urma în perioada următoare.

A fost o întreagă telenovelă acest CMID. Pentru mine a fost unul dintre cele mai complicate proiecte. Au apărut multe probleme de-a lungul anilor și era să renunțăm. Acest centru nou înlocuiește vechile rampe comuniste. Aici s-ar putea procesa gunoiul din toată Transilvania. Vrem să valorificăm gunoiul rămas și să-l transformăm în energie printr-o stație mobilă care va fi cumpărată și montată acolo. Scopul final al proiectului este să facem bani din gunoaie.

Clujenii trebuie să știe că acest mod de a rezolva problemele are ca scop gestionarea unitară a tuturor gunoaielor pe întreg județul. De asemenea, evităm un blocaj pe care l-au avut multe orașe din Europa sau din țară. Acum avem soluția clară pentru colectarea gunoiului. În momentul de față avem un studiu de fezabilitate pe care l-am comandat la nivelul Consiliului Județean. Acesta ne va spune în ce fel putem valorifica la maximum gunoaiele: prin energie termică, electrică, etc. Cred că anul acesta vom avea soluția finală. Sunt mulți operatori care doresc să intre pe piața asta”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este format din:

- Celula de depozitare a deșeurilor, cu o suprafața de 8,95 ha și o capacitate de depozitare de 1.550.000 mc;
- Stația de sortare a deșeurilor, cu o capacitate de procesare de 92.100 t/an;
- Stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB), cu o capacitate de procesare de 206.000 t/an;
- Infrastructura adiacentă: zonă administrativă, drumuri, platforme, staţia de tratare levigat, rețele, etc.

Supercom a solicitat modificarea tarifelor pentru operarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea modificării tarifelor de salubrizare prevăzute în Contractul de delegare prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Cluj-Napoca nr. 7735/69 din 28.02.2022 a fost pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Cluj, de joi, 30 martie 2023.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de voturi. Vezi AICI mai multe detalii și care vor fi noile tarife.

Amintim, compania Supercom va ridica gunoaiele menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

Comenteaza