Sens giratoriu EXPERIMENTAL în Piaţa Lucian Blaga. Ce s-a decis cu RADARELE fixe
- Scris de Ionel Lespuc
- 26 Oct 2015, 15:14
- Administraţie
- Ascultă știrea
Şedinţa comisiei de siguranţa circulaţiei a avut loc luni dimineaţa. Au luat parte inclusiv reprezentanţi ai poliţiei, ai Companiei de Transport Public şi primarul Emil Boc. Pe ordinea de zi era introducerea a şase sensuri giratorii în oraş. Una dintre acestea, cea mai centrală, în Piaţa Lucian Blaga.
„Sensul giratoriu a fost propus de domnul Marcel Bonţidean (şeful Poliţiei Municipiului Cluj n. red.). Urmează să facem o simulare, împreună cu Universitatea Tehnică", a spus primarul înaintea şedinţei, în emisiunea „Dimineţi în realitate", de la REALITATEA FM Cluj. Comisia a validat acest sens giratoriu din Piaţa L. Blaga, în dreptul străzii Petru Maior, care urmează să funcţioneze experimental.
Alte sensuri giratorii vor fi amplasate în următoarele intersecții: C. Brâncuși - B. Ștefănescu Delavrancea - Take Ionescu; Maramureșului - Giordano Bruno - Sanatoriului; Calea Baciului - Petrom; Oaşului Gării/ Oașului Maramureșului și Calea Dorobanților - Teodor Mihali. În ceea ce priveşte radarele fixe, reprezentanţii poliţiei s-au opus deocamdată. Ei au argumentat că, în acest moment, s-a renunţat la toate radarele fixe din ţară, inclusiv de cele instalate de Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere.
Radarele fixe instalate şi gestionate de comunităţile locale au fost interzise în 2009 de Inspectoratul General al Poliţiei Române, din cauza numeroaselor contestatii depuse de şoferii amendaţi. Acestea au fost instalate printr-un parteneriat public-privat, iar o parte din banii de amenzi mergeau la o firmă privată. Acest lucru a condus la decizia radicală a IGPR. Un timp au mai rămas funcţionale aparate fixe pe DN1, la Bărcăneşti (Prahova), cumpărate şi instalate de poliţie, dar nici acestea nu mai sunt folosite în prezent.
"Avem intenţia de a amplasa radare fixe. Competenţa de amplasare este a poliţiei municipiului, să vedem dacă au capacitatea, noi categoric o să susţinem. Eu am fost dintotdeauna un susţinător; nu să umblăm cu arcanul după cei care circulă cu viteză, ci să fie radare fixe. Pe Dorobanţilor, pe Frunzişului, pe Observator, pe arterele unde ai tentaţia de a apăsa pe acceleraţie, eu, ca şofer, am resimţit această tentaţie.
Vom discuta în Comisia de Siguranţa Circulaţiei şi cu Poliţia Rutieră, dacă nu au bani, vom vedea dacă putem să îi ajutăm. Merg luni cu propunerea de radare fixe în comisia de circulaţie. Le vom propune un partreneriat şi să achiziţioneze şi primăria, pentru că e vorba şi de siguranţa cetăţenilor din municipiu", a spus Emil Boc, joi, la Napoca FM.
Tot luni, în comisia de siguranţa circulaţiei, s-a dezbătut şi problema instalării a peste 20 de praguri de sol noi în oraş. Cei prezenţi au decis să amâne luarea unei decizii până când se va constata utilitatea fiecărui astfel de prag de sol în teren, aşa încât câţiva reprezentanţi ai comisiei vor merge să verifice situaţia de pe străzile propuse.