Seplecan cere DNA să dispună o expertiză în cazul drumului Răchiţele - Ic Ponor. CJ Cluj a câştigat procesul cu vechiul constructor
- Scris de Mircea Tatar
- 18 Iun 2015, 17:18
- Administraţie
- Ascultă știrea
MBS, liderul Asocierii câştigătoare a contractului de lucrări „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop - Ic Ponor", a cerut în instanţă rezilierea Acordului contractual, obligarea Consiliului Judeţean Cluj la eliberarea garanţiei de buna execuţie, respectiv la obligarea plăţii dobânzilor aferente garanţiei de bună execuţie, informează Biroul de Presă al CJ Cluj.
În cadrul procesului, firma MBS Group a invocat diverse motive şi susţineri care să ateste culpa exclusivă a Consiliului Judeţean Cluj cu privire la neprelungirea Acordului contractual.
Forul administrativ judeţean a susţinut că liderul Asocierii nu a mai dorit continuarea lucrărilor contractate fără aplicarea unei indexări a valorii lucrărilor rămase de executat, indexare care nu a fost posibilă conform clauzelor contractuale, preţul contractului fiind ferm, de 34.415.777,83 lei fără TVA.
Prin hotărârea pronunţată, Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea Asocierii conduse de MBS Group de obligare a Consiliului Judeţean Cluj la eliberarea garanţiei de bună-execuţie, în cuantum de 3.293.909,76 lei, suma în cauză rămânând la dispoziţia forului administrativ judeţean până la recepţia finală a lucrărilor.
„După ce la sfârşitul lunii trecute am semnat contractul care vizează executarea restului de lucrări acest obiectiv important de infrastructură, modernizarea drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor, acum am primit o decizie favorabilă din partea Curţii de Apel Cluj.(..) Voi cere DNA ca, în cadrul anchetei care vizează acest proiect, să dispună o expertiză tehnică, astfel încât să ne putem îndrepta împotriva celor care au pus în pericol şi au adus daune acestui proiect, în vederea recuperării întregului prejudiciu cauzat. Totodată, din dorinţa de a contribui la aflarea adevărului, nu voi emite ordinul de începere efectivă a lucrărilor decât după ce voi fi sigur că toate probele utile anchetei au fost puse la adăpost", a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.
Autorităţile judeţene şi-au propus să finalizeze până la sfârşitul lui 2015 drumul de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop-Ic Ponor pentru a nu pierde finanţarea europeană pentru acest obiectiv.
Conform RAADPP Cluj, lucrările care au mai rămas de efectuat pe acest drum au fost evaluate la 18.211.662 de lei fără TVA iar licitaţia a fost câştigată de asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - S.C. Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190 de lei. Finanțarea acestei investiții este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR), din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu al CJ Cluj
Lungimea acestui drum este de 20,5 km iar lucrările au fost întrerupte în anul 2012.
Licitaţia iniţială pentru construcţia drumului a fost câştigată în anul 2009 de asocierea dintre firmele S.C. MBS GROUP S.R.L., din Turda, S.C. ALFA ROM S.RL. din Satu Mare şi NEMZETKOZI BETONUT Kft. din Ungaria pentru suma de circa 34 de milioane de lei. Finanţarea pentru acest obiectiv este asigurată în procent de 85 la sută din fonduri ale Uniunii Europene.
Între constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut neînţelegeri, legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ Cluj a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) şi la DNA.