Sfat din Germania pentru Cluj Capitală Culturală Europeană: “Valorificaţi disensiunile etnice”

Sfat din Germania pentru Cluj Capitală Culturală Europeană: “Valorificaţi disensiunile etnice”
Coordonatorul proiectului de Capitală Culturală Europenă al regiunii Essen/Ruhr în anul 2010 a fost deturnat de oficialii primăriei clujene dintr-o vizită pe care o efectua la Sibiu pentru a participa la o conferinţă de presă a administraţiei locale.

Hanns-Dietrich Schmidt, coordonatorul proiectului de Capitală Culturală Europenă al regiunii Essen/Ruhr în anul 2010 a recomadat Clujului să gândească un proiect care să valorifice nu doar atuurile oraşului, ci şi părţile întunecate. Schmitd a apreciat că în acest fel Cluj-Napoca poate fi un oraş interesant şi ar avea şanse să devină Capitală Culturală Europeană. Strategul neamţ a mai apreciat că disensiunile etnice sesizate în oraş reprezintă o temă fascinantă pe care municipiul ar trebui să o valorifice.

Aflat în România într-o vizită la Sibiu, coordonatorul proiectului de Capitală Culturală Europenă al regiunii Essen/Ruhr în anul 2010 a fost convins de reprezentanţii primăriei clujene să facă o oprire şi la Cluj-Napoca. Coordonatorul Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană, Florin Moroşan, a declarat că vizita lui Hanns-Dietrich Schmidt face parte dintr-un schimb de bune practici pe care municipalitatea le-a iniţiat pentru a câştiga experienţă de la alte Capitale Culturale Europene.

Coordonatorul Capitalei Culturale Europene a regiunii Essen/Ruhr a pus pe tapet ieri avantajele titulaturii. Potrivit acestuia, este vorba despre un dar din Rai, dacă ai succes: titulatura de Capitală Culturală Europeană acţionează în beneficiul oraşului şi reuşeşte să-i schimbe imaginea şi să-l aşeze în calea interesului european. "Nu vorbim doar de o imagine de pol economic sau politic, ci reuşeşte să-l plaseze în atenţia publicului în general. Capitala Culturală este un proiect al oraşului. Noi am constatat în timpul candidaturii că numărul de turişti pe ani în Essen a crecut cu 15% şi, de asemenea, s-a dezvoltat şi oraşul. Am reuşit să atragem finanţări europene în valoare de 500 de milioane de euro în această perioadă. Tebuie gândit un proiect şi un concept care să fie al oraşului", a subliniat Hanns-Dietrich Schmidt.

Strategul din Germania a recomandat municipiului Cluj-Napoca să pună la punct un concept pentru Capitala Culturală Europeană care să sintetizeze nu doar părţile bune ale oraşului, ci şi părţile întunecare ale acestuia. "Cluj-Napoca poate fi un oraş interesant. Noi ne-am pregătit pentru titlu timp de 10 ani", a adăugat Schmidt. Acesta a declarat pentru ZIUA de CLUJ că disensiunile etnice sesizate la Cluj-Napoca între români şi maghiari pe diverse subiecte sunt fascinante şi ar trebui valorificate pentru proiectul Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană.

Deviza Ruhr Capitală Culturală Europeană 2010 a fost: schimbare graţie culturii, trei mari categorii fiind abordate: Urbanism, Identitate, Integrare. Programul regiunii Ruhr s-a bucurat de un mare succes, a atras un public de peste 10 milioane de persoane şi a cuprins peste 5.500 de manifestări culturale. Regiunea Ruhr are 53 de oraşe. "Vizita domnului Schmidt reprezintă un prim pas în colaborarea municipiului nostru cu regiunea Ruhr. În cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe subiecte printre care: dezbaterea proiectului de Capitală Culturală Europeană, care are loc în prezent în Comisia Europeană, informaţii în ceea ce priveşte stadiile de pregătire, dar şi perspectivele după anul 2020. Domnul Schmidt a fost de acord ca pe viitor să aibă o întâlnire cu toţi membrii Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană şi să dezvolte aceste subiecte", au mai informat reprezentanţii primăriei prin intermediul unui comunicat de presă.

 

 

Comenteaza