Sile Pușcaș câștigă 23 milioane euro, nu 2 milioane oferite de Primărie, pentru Parcul din Zorilor. Boc dă vina pe experții statului român

Sile Pușcaș câștigă 23 milioane euro, nu 2 milioane oferite de Primărie, pentru Parcul din Zorilor. Boc dă vina pe experții statului român

Omul de afaceri Sile Pușcaș a câștigat în instanță, în procesul privind terenul expropriat în Zorilor unde primăria Cluj-Napoca face parc, o sumă de 10 ori mai mare. Sentința nu este definitivă, iar edilul Emil Boc spune că municipalitatea va ataca decizia. 

Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis că Sile Pușcaș trebuie să primească 23 de milioane de euro pentru acel teren și nu 2 milioane, cât a stabilit municipalitatea clujeană. 

Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a SC F SA, invocată în dosar nr. 1879/117/2022, ca rămasă fără obiect. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CLM C-N, invocată în dosar nr. 4684/117/2019 (dosar la care s-a trimis dos. nr. 1879/117/2022 ca urmare a admiterii excepţiei litispendenţei). Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I SA, în contradictoriu cu pârâtul CLM C-N, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113801371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10911765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.11.2022. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 

Tot joi, 3 octombrie 2022, municipalitea clujeană anunța începerea lucrărilor la Parcul Zorilor, cu mențiunea: ''Până acum primăria a câștigat toate litigiile cu privire la procedura de expropriere pentru realizarea parcului. Cuantumul final al valorii terenului expropriat va fi stabilit de către instanța de judecată, prin sentința definitivă. În prezent există doar o sentință de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, sentința finală cu privire la valoarea terenului expropriat va fi stabilită de către Curtea de Apel Cluj, conform procedurilor legale''. 

Invitat la emisiunea ZIUA LIVE de vineri, 4 octombrie 2022, edilul Clujului, Emil Boc a declarat: "Eu am o problemă cu funcționarea statului român. Cum este posibil ca aceași agenți ai statului român, care se ocupă de expropieri, să dea valori atât de diferite. Experți ai statului român au fost aceia care au stabilit valoarea exproprierii, cu care primăria a pornit mai departe, aceași experți ai statului român stabilesc o valoare de 10 ori mai mare, printr-o instanță de judecată. Bun, e prima instanță. Mergem la calea de atac, avem încredere în justiție, dar nu înseamnă că nu ne punem niște semne de întrebare și le vom pune autorităților statului. Este în interes public, cartierul Zorilor este singul care nu are un parc. Nimeni nu credea că se va face acest parc, uite că se face și vom merge mai departe". 

Parcul din Zorilor va fi amenajat pe o suprafață de 1,2 ha, cu diverse facilități: loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, zonă de recreere pentru seniori (cu mese de șah și fântâni arteziene), zonă de fitness, zone de promenadă și piste pentru biciclete. De asemenea, sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune, iar întreaga infrastructură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran.

În ceea ce privește dimensiunea verde pe care municipalitatea clujeană s-a axat în realizarea proiectelor de infrastructură, în viitorul parc se vor planta peste 180 arbori și peste 240 arbuști, pe lângă cei deja existenți. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 mil. euro (7.378.372,64 lei cu TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni (termen finalizare: iulie 2023). Executantul lucrărilor este Garden Center, alături de Ro-Verde Landscaping.

ISTORIA conflictului Boc - Pușcaș (fostul ginere a lui Ioan Rus)

Firma Florisal, patronată de Sile Puscas, pregătea un proiect imobiliar pe terenul de 1,2 hectare din Zorilor. Conform evaluării municipalității, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,9 milioane de lei (2 milioane euro). 

După ce Primăria Cluj-Napoca i-a luat terenul pentru a face un parc, în loc de blocuri, pentru a se răzbuna, Sile Pușcaș a retras donația unei parcele de 2108 mp, făcută când s-a edificat blocul Platinia, pentru extinderea străzii Calea Mănăștur. Sile Pușcaș a cerut Consiliului Local să aprobe revocarea donației, dar deliberatvul local a refuzat, așa că se ajunge în instanță.

Comenteaza