Sindicatul TVR îi cere lui Săftoiu să ia urgent măsuri pentru ca angajaţii să îşi reia activitatea

Sindicatul TVR îi cere lui Săftoiu să ia urgent măsuri pentru ca angajaţii să îşi reia activitatea
Sindicatul din TVR îi cere lui Claudiu Săftoiu, directorul general al Televiziunii Române, să ia de urgenţă măsurile necesare pentru modificarea grilelor de programe ale televiziunii publice, astfel încât angajaţii să îşi poată relua activitatea.

Într-o adresă transmisă vineri noului Consiliu de Administraţie al TVR şi în atenţia directorului general Claudiu Săftoiu, SPUS TV - Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV (sindicatul reprezentativ din Societatea Română de Televiziune - SRTv, n.r.) spune că, "de prea mult timp, Televiziunea Română este blocată practic de decizia Consiliului de Administraţie (fostul CA, n.r.) de a difuza numai reluări şi de a întrerupe producţia de noi emisiuni".

"De prea mult timp, profesioniştii din Televiziunea Română sunt împiedicaţi prin deciziile dumneavoastră administrative să îşi exercite meseria pe care au făcut-o până acum cu pasiune şi sacrificii. Lipsa de activitate a acestor profesionişti este cel mai mare rău provocat cu bună ştiinţă Televiziunii Române. Contrar părerii multora, protestarii, cei care au stat ore în şir în curte, nu vor să câştige bani nemunciţi. Decizia dumneavoastră de a reduce cheltuielile prin oprirea producţiei nu este corect fundamentată. Există foarte multe propuneri venite din partea colegilor noştri, care, repetăm, doresc să muncească şi care au proiecte de emisiuni ce pot fi realizate acum cu costuri minime sau chiar zero", se spune în adresa SPUS TV, remisă şi agenţiei de presă MEDIAFAX.

"Vă solicităm de urgenţă să luaţi măsurile necesare şi să modificaţi grilele de programe astfel încât să respectaţi dorinţa celor care, de zile bune, nu cer decât să li se respecte un drept constituţional legitim: dreptul la muncă!", se mai spune în adresa SPUS TV.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, remis vineri MEDIAFAX, şi semnat "Angajaţii din TVR", se spune că salariaţii TVR îşi doresc să muncească.

"În baza Legii nr. 41/1994 şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare din SRTv, care stabilesc clar faptul că noi, Televiziunea Publică, avem misiunea de a produce programe prin care să informăm, să educăm şi să contribuim la dezvoltarea societăţii româneşti, ne cerem dreptul la muncă. Suntem oameni de televiziune, dedicaţi profesiei şi dedicaţi acestei instituţii. Vrem să muncim, vrem să arătăm că suntem competitivi. Nu vrem să ne luăm salariile degeaba, pentru că nu acceptăm să fim consideraţi asistaţi social, dar, în egală măsură, nu putem accepta nici faptul că suntem obstrucţionaţi, că nu suntem lăsaţi să muncim, iar apoi acest lucru este folosit împotriva noastră", se spune în comunicatul de presă.

În acelaşi comunicat se mai spune că angajaţii TVR cer "de urgenţă luarea unor măsuri concrete care să repună în drepturi Televiziunea Publică în calitate de televiziune competitivă, credibilă şi independentă, care are obligaţia prin lege să prezinte obiectiv realităţile vieţii sociale, politice şi economice interne şi internaţionale. În consecinţă, are obligaţia să funcţioneze, să producă programe".

"Înţelegând situaţia critică în care se află instituţia noastră, declarăm public că nu solicităm şi nu am solicitat niciun moment majorări salariale, suntem conştienţi de faptul că este imperios necesară o restructurare care implică reducerea cheltuielilor salariale şi de personal şi dorim să găsim împreună cele mai bune măsuri legale pentru redresarea editorială şi instituţională a Televiziunii Publice", se spune în comunicat.

În comunicat se spune că angajaţii TVR solicită "reconfigurarea grilelor curente pentru a elimina numărul nepermis de mare de reluări şi redifuzări şi pentru a reflecta fidel şi în timp real ceea ce se întâmplă în societate", dar şi "desfiinţarea Grupului de lucru coordonat de Cristian Zgabercea şi constituirea unui alt grup de lucru în jurul unor reprezentanţi credibili ai corpului de profesionişti din TVR, care să propună noului CA măsuri concrete de restructurare".

Totodată, în comunicat se solicită: "anularea Planului de restructurare demarat de fosta conducere şi întocmirea unui program de restructurare legal, bazat pe o corectă şi rezonabilă abordare economico-financiară rezultată în urma consultării unor experţi independenţi, pe care noi, jurnaliştii din TVR ne angajăm să îi aducem alături de noi, pro bono, în demersul de a salva Televiziunea Publică şi de a fundamenta redresarea financiară a instituţiei".

"Stabilirea unor proiecte prioritare pentru octombrie - decembrie, care să fie preluate de manageri de proiect din corpul editorial, care să îşi angajeze răspunderea profesională pentru reuşita acestor programe şi să le gestioneze împreună cu echipe complexe", este o altă solicitare precizată în comunicat.

Potrivit aceluiaşi comunicat, angajaţii TVR cer "acordul de principiu al structurilor funcţionale din instituţie (Comitetul Director) pentru demararea proceselor de atragere a finanţării pentru aceste proiecte, dată fiind urgenţa majoră".

Începând de luni dimineaţa, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă.

Totodată, în cursul zilei de marţi, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au mai spus reprezentanţii SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

Claudiu Săftoiu a fost ales, marţi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune de către membrii CA al TVR. Decizia a fost avizată tot marţi şi de Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 11 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Tot marţi, şedinţa plenului Parlamentului care trebuia să-l valideze în funcţia de preşedinte-director general al SRTv pe Claudiu Săftoiu a fost suspendată, din lipsă de cvorum. Validarea lui Săftoiu în funcţia de preşedinte director general al SRTv a fost reprogramată pentru şedinţa următoare de plen reunit, care va avea loc luni.

Dacă deciziile membrilor CA al TVR şi ale Comisiilor de Cultură ale Parlamentului vor fi avizate favorabil de plenul Parlamentului, Claudiu Săftoiu va deveni preşedinte-director general al SRTv. Astfel, Săftoiu va reveni la conducerea TVR, mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice fiind de 4 ani.

Claudiu Săftoiu a mai fost validat o dată preşedinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

Astfel, marţi 9 octombrie, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administraţie al TVR.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu au fost aleşi membri titulari, respectiv supleanţi din partea salariaţilor în CA al SRTv, în urma scrutinului organizat în Televiziunea Română în data de 21 iunie 2012.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

 

Comenteaza