Sistemul de garanție-returnare, OBLIGATORIU din noiembrie. Centre de preluare, în preajma piețelor din cartiere / 50 de bani per pet

Sistemul de garanție-returnare, OBLIGATORIU din noiembrie. Centre de preluare, în preajma piețelor din cartiere / 50 de bani per pet

Sistemul de returnare a ambalajelor de tip pet, sticlă sau metal, trebuie sa fie operaţional din 30 noiembrie.

Sistemul de garanție-returnare vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin etc.) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul îl va aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

„În 30 noiembrie, va intra în vigoare la nivel național sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele neutilizabile. Deși a fost amânat de multă vrreme, în curând acest sistem va intra în vigoare. Este ceea ce facem și noi, astăzi, cu cele trei aparate de colectare selectivă pe bază de recompensă, unde în schimbul a 15 pet-uri primești un bilet gratuit de transport în comun. Odată cu instituirea sistemului de garanție returnare, vei primi înapoi 50 de bani pentru fiecare ambalaj pe care îl înapoiezi. Este un lucru care se face peste tot în Europa și este de un mare succes, pentru că diminuează foarte mult poluarea”, a declarat edilul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local. 

În prezent, în Cluj-Napoca funcționează trei puncte de colectare a ambalajelor – amplasate în Piața agroalimentară Zorilor (1 buc), Piața Flora Mănăștur (1 buc) și Piața Hermes (2 buc), prin care cei care reciclează 15 pet-uri și doze de aluminiu obțin un bilet gratuit pentru transportul public.

La solicitarea micilor comercianți, primăria va amplasa aparate pentru reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă și aluminiu.

„Legea ne dă posibilitatea să facem acorduri cu mici întreprinzători, care au mici centre comerciale și care pot intra în parteneriat cu municipalitatea, să folosească infrastructura noastră. Cei care se vor afla pe o rază de 150 m de Piața Flora, de Piața Hermes, de Piața Zorilor, vor putea încheia parteneriat cu Primăria, pentru ca noi să le punem la dispoziție aceste aparate de colectare selectivă, astfel încât cetățenii care cumpără, să poată returna amabalajele neutilizabile”, a mai spus Boc.

Astfel, nivelul de colectare selectivă a deșeurilor din Cluj va crește.

Implementarea sistemului de garanție-returnare în România vizează integrarea acesteia din urmă în tendințele europene, având în vedere că majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au implementat deja acest sistem.
Scopul acestui sistem este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.

Un aspect important de precizat îl reprezintă faptul că odată implementat acest sistem al garanției-returnare va fi obligatoriu pentru producători și comercianți, iar tratarea acestuia ca fiind facultativ va atrage amenzi considerabile. Producătorii, la rândul lor, vor trebui să achite un tarif de administrare al SGR, care va fi calculat în funcție de material, greutate, volum și cantitate. În acord cu prevederile normative, vor exista obligații privind implementarea SGR în special în sarcina producătorilor și a comercianților, dar nici consumatorii nu vor fi scutiți.

Astfel, producătorii și comercianții sunt obligați să se înregistreze în SGR prin intermediul unei notificări speciale, să se înregistreze într-o bază de date și nu în ultimul rând să încheie contracte de prestări servicii cu administratorul SGR. În caz contrar, comercianții nu vor mai putea comercializa produse din materialele în cauză de la producătorii neînregistrați în SGR sau de la distribuitorii acestora.

Etichete
Comenteaza