Societatea civilă, pe cale să mai câştige un meci cu Emil Boc

Societatea civilă, pe cale să mai câştige un meci cu Emil Boc
Primăria Cluj-Napoca

Luna trecută era evaziv, acum e decis. Edilul Emil Boc şi-a schimbat poziţia faţă de bugetarea participativă.

În luna martie, la Realitatea FM Cluj, primarul a lăsat să se înţeleagă că, în 2018, programul de bugetare participativă nu va mai fi organizat. Boc a fost mai degrabă evaziv: „Astăzi ne preocupă să implementăm proiectele stabilite de programul de bugetare de anul trecut.

Nu putem să nu implementăm ceea ce am creat. Vom vedea ce vom face mai departe, în funcţie de resurse. Vom lua o decizie până la sfârşitul lunii mai”. Ceea ce apăruse ca o bănuială a fost confirmat mai apoi de surse din primărie, care au spus clar că în 2018 ar urma să se sară peste implicarea societăţii civile în dezvoltarea oraşului (un articol pe larg, AICI).

Reacţiile au venit imediat, de la câţiva membri cunoscuţi ai societăţii civile. ”Direcţia e bună, trebuie doar timp. Momentan este un joc şi durează până când înveţi să îl joci. Însă nu ar trebui oprit”, a spus preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş.

„Noi, grupul SOS!, o vedem şi ca o modalitate de exprimare la nivel local a democrației participative. Chiar dacă implicarea cetățenilor nu a fost la un nivel foarte mare și chiar dacă modul de aplicare și comunicare a bugetului participativ a fost departe de a fi perfect, considerăm că începutul este foarte important punând bazele unei responsabilități împărțite între alegători și aleși în ceea ce privește administrarea finanțelor orașului nostru”, a declarat Adrian Costina, antreprenor.

”E important ca primăria să rămână deschisă la părerea cetățenilor. Iar bugetarea participativă o ajută să răspundă unor nevoi care chiar sunt presante, dacă oamenii fac efortul de a le expune”, a subliniat o altă membră a SOS!, Ioana Rus.

Emil Boc este atent la semnalele date de societatea civilă. Sunt câteva exemple care susţin fără tăgadă acest lucru: felul în care a „întors” betonarea Someşului, deşi fusese în favoarea acestei acţiuni, opoziţia faţă de construcţiile în luminişurile din Făget, cu care cocheta înainte, faptul că a adoptat ca pe propriul copil ideea trenului metropolitan, despre care râdea în urmă cu un an, iar exemplele ar putea continua.

De fapt, un exemplu este chiar acesta, al bugetării participative din 2018. Miercuri, la Realitatea FM, Boc a pledat pentru continuarea programului. „Bugetarea participativă nu este nici oprită, nici întreruptă, este în aplicare. Decizia se va lua în luna mai, dar eu voi susţine continuarea proiectului”, a subliniat primarul. Pregătiţi proiectele, clujeni!

Anul trecut au fost depuse 338 de proiecte, din care 126 au fost declarate eligibile. Clujenii și-au făcut 21.142 de conturi pe bugetareparticipativa.ro, iar numărul de voturi exprimate, în cele două faze ale programului, a fost de 40.637.

Lista proiectelor câştigătoare în 2017

1. Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu – Complex  Educaţional

2. Creşterea siguranţei pietonale la trecerile de pietoni

3. Parcul Între Lacuri

4. Amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului

5. Trotinete electrice - sistem de închiriat

6. ClujWay – oraşul digital

7. Amenajare Mansardă Şcoala Ion Creangă

8. Centrul de tineret Cluj-Napoca

9. Demolare garaje şi înlocuirea lor cu parcări şi spaţiu verde

10. Toalete pentru toţi

11. Clujul verde - un copac la trei parcări

12. Autobuze/microbuze şcolare cu circuit închis

13. Piste biciclete Observatorului şi Nicolae Titulescu

14. Artă în curtea şcolii – Lăsaţi artiştii stradali să coloreze Clujul

15. Clujul Verde şi Eficient: Grădini verticale şi faţade vegetale

Comenteaza