Sociologul Barbu Mateescu: "Fata cuminte e Timișoara. Iubitul e Fritz. Fata spumoasă e Clujul"

Sociologul Barbu Mateescu: "Fata cuminte e Timișoara. Iubitul e Fritz. Fata spumoasă e Clujul"
| Foto: Primăria Cluj-Napoca

Sociologul Barbu Mateescu face o descriere plastică a competiției dintre Cluj și Timișoara. 

„Uite o poveste reală. Două tipe tinere. Una tatuată, hazoasă, carismatică, pupăcioasă, emoțională, imaginativă, creativă, promiscuă, “sâmbătă seara când plec în oraș îmi scriu adresa de acasă cu marker-ul pe braț ca să poată să mă ducă înapoi taxiul pentru că o să fiu atât de praf că n-o să mai pot vorbi”, deci a la Berlin. Are brățări, inele, un zâmbet de mori, e enciclopedie de muzică, călare pe toate trend-urile culturale mai acătării, are proiecte ambițioase, e populară, lăudată.

Prietena ei cea mai bună: cămașă albă corporatistă, toți nasturii închiși, devreme acasă, calmă, respectuoasă, politicoasă, rațională, deșteaptă, muncitoare, nu atrage atenția asupra ei, nu * vrea * să atragă atenția asupra ei, nu iese în oraș (“ce să cheltui banii aiurea, îmi gătesc acasă”), deci exclus: festivaluri, concerte, cluburi, săruturi for the fun of it, sex aiurea-n tramvai, emoții puternice, bășcălie, stat cu fundul pe iarbă (“mă murdăresc”). (OK, o mai trage lumea spre un concert-două, dar nu e maniacă precum fata hazoasă).

Cele două prietene se înțeleg de minune pentru că sunt prietene hăt din copilărie, urăsc aceleași lucruri, “celelalte nu sunt ca noi, câh”, fac la fel de mulți bani, adică mulți. Mulți!

Dar avem și interplay-uri previzibile: fata zvăpăiată se mândrește subconștient că e superioară celeilalteia și de fapt de aceea o ține aproape, fata curățică jinduiește să fie faină ca cealaltă dar evident n-are cum să fie, atributele psihologice sunt total diferite.

Intrigă: fata cuminte și-a găsit un super-iubit, frumos, epatant, spumos, carismatic de nu se poate, toți prietenii comuni ai celor două vibrează “wow, ce mișto e tipul ăsta”.

Înțelegi dilema fetei extravertite: ca să se păstreze raportul de forțe ea trebuie să aibă nu un iubit la fel de frumos, epatant, spumos, carismatic precum fata cuminte, ci MULT MAI frumos, epatant, spumos, carismatic decât respectivul. Deci problemă.

Fata cuminte e Timișoara.
Iubitul e Fritz.
Fata spumoasă e Clujul”, a scris acesta pe Facebook. 

Comenteaza