Spitalul ajuns ruină pentru că nu se putea întoarce targa pe holuri. "Vrem campus studenţesc"

Spitalul ajuns ruină pentru că nu se putea întoarce targa pe holuri.
Ceea ce trebuia să fie cel mai modern spital de urgenţe din Transilvania a devenit o ruină. Niciun pacient nu a apucat să-i treacă pragul.

La mijlocul anilor '90, se dorea a fi cel mai nou şi mai modern spital de urgenţă din Cluj-Napoca, ridicat în cartierul Mănăştur. Lucrările au început în 1995 şi s-au oprit după un an, în lipsa finanţării, dar nu înainte de cheltuirea unui milion de lei. De 18 ani, spitalul zace abandonat, devenind o ruină năpădită de buruieni, cu copaci crescuţi în acoperiş, pasată între autorităţi, conform Mediafax.

"Cum să faci spital acolo, pe holuri nu e loc să întorci targa?", spunea unul dintre şefii Consiliului Judeţean. Locul este acum pustiu şi folosit, ocazional, de persoane fără adăpost sau de amatorii de senzaţii tari care joacă airsoft. Scările nu au balustradă, cărămizile sunt măcinate şi stau să cadă, iar încăperile, care ar fi trebuit să găzduiască saloane sau cabinete medicale, au pereţii plini de graffiti cu mesaje obscene.

Parcarea betonată din faţa clădirii, unde ar fi trebuit să stea ambulanţe, este folosită drept piaţă volantă pentru producătorii agricoli, dar şi, sezonier, de cei care vând pepeni.

Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică în 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 mp au început în aprilie 1995. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani, dar au fost oprite în 1995.

În iulie 2006, în urma unei alte hotărâri de Consiliu Judeţean, s-a aprobat transmiterea clădirii cu titlu gratuit din proprietatea privată a judeţului Cluj în proprietatea statului, în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării "în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică «Sigismund Toduţă» şi Academiei de Muzică Gheorghe Dima, dar nici acest proiect nu s-a finalizat.

În 2013, Consiliul Judeţean Cluj a propus ca imobilul să fie amenajat ca spital de urgenţă pentru copii, dar nici această intenţie nu s-a concretizat, astfel încât clădirea a rămas, mai departe, în stadiul de ruină.

Rectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Vasile Jucan, a declarat că instituţia pe care o conduce nu renunţă la ideea valorificării terenului, pe care se intenţionează construirea unui campus studenţesc.

"Am primit clădirea spitalului de urgenţă din Mănăştur şi terenul aferent şi vrem să construim acolo un campus universitar. Avem realizate studii de fezabilitate pentru acest proiect care, din păcate, stagnează, deoarece sunt litigii legate de teren, acesta fiind revendicat. Nu ştim când se vor rezolva problemele în instanţă, iar până atunci noi nu putem investi în ceva ce nu ne aparţine. Dar noi ne batem în continuare pentru a rămâne cu acel teren", a spus Jucan.

Până când la Colina se va finaliza campusul, printre ruine stau persoanele fără adăpost şi câinii vagabonzi.

"Când s-au oprit lucrările, s-a invocat faptul că spitalul avea holurile prea înguste, care nu ar fi permis trecerea a două tărgi mobile una lângă alta, spaţiul de manevră fiind redus, ba că unele saloane nu aveau înălţimea optimă, că nu era compartimentat corespunzător unei unităţi medicale moderne", spune un reprezentant al autorităţilor locale din acea perioadă.

Etichete
Comenteaza