Spitalul Municipal este, de astăzi, al Primăriei Cluj-Napoca
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:12
- Administraţie
- Ascultă știrea

Unul dintre cei patru directori va fi demis, însă nu vor fi concediaţi alţi angajaţi. Un nou plan de management va fi aplicat tuturor spitalelor care intră în subordinea autorităţilor locale. Primul pas îl face Primăria Cluj-Napoca.
Instituţia a anunţat că de astăzi devine tutorele oficial al Spitalului Municipal “Clujana”. Din cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie al unităţii medicale, trei vor fi desemnaţi de municipalitate. Orice decizie a conducerii instituţiei va trebui aprobată în Consiliul Local. Pe de altă parte, planul primăriei este de a creşte bugetul spitalului şi de a dezvolta paleta de servicii medicale. Consiliul Judeţean Cluj se pregăteşte să preia alte cinci spitale clujene, începând cu 1 iulie.
Măsura guvernului privind descentralizarea unor spitale se aplică, în
în completare, viceprimarul Laszlo Attila a explicat cum va fi organizat managementul spitalului, dezvăluind totodată că unul dintre cei patru directori va fi demis. “Vom mai avea doar trei directori. în schimb, va funcţiona un Consiliu de Administraţie format din cinci membri, din care trei vor fi desemnaţi de Consiliul Local. De asemenea, conducerea spitalului va avea obligaţia să prezinte periodic rapoarte de activitate în plenul Consiliului Local”, a afirmat Laszlo. Nici primarul şi nici viceprimarul nu au vrut să dezvăluie numele directorului care va fi demis.
“Va fi nevoie doar de trei directori, asta este tot ce putem spune. Suntem mulţumiţi de actuala conducere, dar, în condiţiile în care această situaţie se va modifica, nu vom ezita să o schimbăm. în rest, nimeni nu va fi afectat. Toţi angajaţii vor lucra ca şi până în prezent. Nu vom opera disponibilizări. Dimpotrivă, plănuim să semnăm contracte şi cu alţi medici specialişti”, a spus primarul. Totuşi, viceprimarul Laszlo Attila a precizat că de la 1 ianuarie fondul de salarii nu va putea depăşi 70% din bugetul anual al unităţii medicale.
“Asta nu înseamnă că vom scădea salariile, ci doar că trebuie să ne gestionăm foarte bine fondurile. Dacă va fi nevoie, vom suplimenta contribuţia Consiliului Local, ideea este că, pe parcurs, spitalul va trebui să ajungă la acel nivel în care va putea să se autofinanţaze cu circa 5% din valoarea bugetului anual”, a apreciat Laszlo. în prezent, în spital sunt angajate 416 persoane care asigură servicii medicale pentru o treime din populaţia municipiului
Una dintre noutăţi constă în faptul că SMURD a solicitat să aibă o staţie şi în cadrul Spitalului Municipal. “Vom avea o staţie permanentă SMURD şi ne vom putea asocia şi cu alte unităţi medicale pentru a putea oferi servicii cât mai complete”, a spus Laszlo Attila, adăugând că astfel vor creşte şi numărul de pacienţi, şi posibilitatea de autofinanţare, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii ar urma să asigure fonduri după categoria în care va fi încadrat fiecare spital în parte. “Dacă vom fi clasificaţi la o categorie mai mare, atunci şi banii pe care îi vom primi vor fi mult mai mulţi”, a spus viceprimarul.
Şi Consiliul Judeţean Cluj se pregăteşte să preia cele cinci unităţi medicale stabilite de guvern: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” şi Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borşa. “Avem nevie de o Hotărâre de Consiliu Judeţean, în prealabil. Până în 30 iunie vom avea această hotărâre şi vom fi în măsură să semnăm actele de predare-primire”, a declarat preşedintele Alin Tişe.
Acesta a apreciat că administraţiei judeţene nu îi va fi foarte uşor să gestioneze cele cinci unităţi medicale, mai ales din punct de vedere financiar. “Noi am contribuit şi până în prezent la finanţarea obiectivelor de investiţie propuse de spitalele clujene. O vom face şi de acum încolo, fără probleme. Totuşi, pe parcurs, cred că şi necesităţile acestor spitale vor fi altele, aşa încât va trebui să găsim o strategie viabilă. Cel mai probabil, vom căuta să asigurăm un management privat”, a spus Tişe.